Монах Георгије Круг, пророк нестворене лепоте

Од 14. мај до 30. јуна 2019. године приређује се изложба у Руском православном културном и духовном центру у Паризу - 1 quai Branly, Paris (7ème arrondissement), поводом 50-годишњице упокојења чувеног иконографа Георгија Круга.

То је прва изложба посвећена раду Георгија Круга, сликара који је емигрирао из Русије. Постао је монах одмах после рата под именом Георгије и живео је више од двадесет година у испосници Светог Духа, у самоћи шуме Рамбујеа. Пријатељ и помагач Леонида Успенског од њиховог састанка 1931. године, он је једнако учествовао у повратку традиционалној иконографији. Дубином своје инспирације и изузетним уметничким таленатом био је духовни индикатор за овај повратак у традицију.

За ову изложбу прикупљено је стотину радова из неколико европских земаља. Изложба се одликује брилијантним сликарским развојем уметника који је током свог живота једногласно био цењен од свих хришћана. Многи његови радови су заиста у власништву римокатоличких заједница. Његово путовање га је водило од покушаја западне иконографије током двадесет година живота као пустињака до његовог остварења као сликара и сазерцатеља.

Обдарен духовном осетљивошћу пророка, својом уметношћу је испољио праву природу иконе и довео је до њеног врхунца, на ниво откривења нестворене лепоте.

Неколико књига је објављено о његовом раду почев од његовог упокојења, како у Сједињеним Државама, тако иу Европи, али његови радови никада нису били представљени јавности. Већина њих су фреске или иконостаси, па само неколико њих може бити пренето с места на ком су.

Да би се детаљније сагледао живопишчев  рад, током трајања изложбе организоваће се излети у цркве у париском крају које је осликао овај преподобни отац. На живописању је радио до последњих животних тренутака, упркос многим болестима, јер је икона била његов дах и његов живот.

Извор: Orthodoxie.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)