Монашење у Свето-Тројицком манастиру у Шведској

ШведскаУ суботу акатиста пете седмице поста у Епархији британско - скандинавској, служено је бденије у Свето - Тројицком манастиру у Бредареду у Шведској. Богослужењу је началствовао високопреподобни игуман Доротеј (Форснер) уз саслужење архимандрита Габријела (Аскефура), архимандрита Тимотеја (Косановића) и јеромонаха Нектарија (Самарџића).

ШведскаПосле свечаног бденија, по благослову Његовог Преосвештенства Г. Доситеја, високопреподобни игуман Доротеј обукао је чтеца Јоханеса у расу и камилавку и наденуо му име Исак по светом Исаку Сирину. У својој беседи игуман Доротеј пожелио је оцу Исаку напредак у монашком подвигу и поверио га архимандриту оцу Габријелу на духовно руководство.

ШведскаОво је већ треће монашење у Епархији британско - скандинавској, а прво монашење у Свето - Тројицком манастиру који је пре 7 година купљен од Финске Православне Цркве заслугом игумана Доротеја. Манастир се налази надомак малог града Бороса који је одаљен 60 километара источно од града Гетеборга, и окупља православне Швеђане, Русе, Србе, Грке, Грузијце, Румуне и многе друге којима је потребна духовна подршка.

јеромонах Нектарије (Самарџић)