Монашење у Цетињском манастиру

Монашење у Цетињском манастиру
Монашење у Цетињском манастиру
Монашење у Цетињском манастиру
Монашење у Цетињском манастиру

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије на вечерњој служби у Цетињском манастиру 17. новембра 2017. године замонашио је у чин мале схиме расофорног јерођакона Василија из скита Светог Николаја Мирликијског у Микулићима подно Румије и дао му име Алексеј по царевићу Алексеју Романову поводом 100 година од страдања руске царске породице Романових.

Након монашењ, Митрополит Амфилохије је рекао да овим чином јерођакон Алексеј постаје царски син, не само по царском имену свога небескога заштитника. -Него тиме што постаје син Цара небескога, Христа Бога нашега, вјечнога Цара. Његови синови и кћери су сви они који се крштавају у Његово име, а монашење није ништа друго него је обнова свете тајне крштења, казао је Митрополит црногорско-приморски и подсетио да су страстотерпци цар Николај Романов, царица Александра и њихова дјеца прије стотину година кроз мучеништво задобили вијенце Царства небескога.

-Оно што је Божје, то је неуништиво. Они су побједиоци, и то се види по ономе што се данас догађа са царском Русијом. То је свједочанство да су се они уствари прославили. Бог их је прославио њиховим страдањем које је равно страдању самога Господа и страдању безбројних мученика кроз историју Цркве Божје. Нека би Господ укријепио нашег Алексеја да буде истински царски син, син Бога Цара вјечнога, а и наследник цара Николаја и царевића Алексеја, казао је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска