Монашење у Хиландару

Монашење у Хиландару
Монашење у Хиландару
Монашење у Хиландару
Монашење у Хиландару

На Бдењу уочи празника Светих Апостола Петра и Павла, на радост Неба и земље, у Српској Царској Лаври манастиру Хиландару, примио је монашки чина наш негдашњи суграђанин и брат Небојша Ковачевић, у имену Атанасије. Анђелски образ у Хиландару, по први пут у историји примио је Обреновчанин, у години и времену најтежем за наш град од свог постанка. Ово је велики благослов, радост и нада за цео Обреновац јер је добио за себе молитвеника, на путу и светом месту Светог Саве и Симеона.

Монашењем је чинодејствовао игуман Методије и јеромонах Доситеј, уз присуство васколиког братства Хиландара јер је монашење један од највећих и најрадоснијих чинова једног монашког братства. Отац Атанасије је добио име по Светом Атанасију Атонском, који се слави 18. јула, као зачетник и утемељитељ атонског – светогорског монаштва. Велико и славно име је награда али и велика обавеза за подвиг и молитву.

На празничној трпези, након Свете Литургије, игуман Методије је кроз житије Светог Атанасија, честитао и поучио младог монаха на крсни пут монашког и испосничког живота, на радост свих присутних. Пуног срца, цео страдални Обреновац, радује се Оцу Атанасију Хиландарцу и моли се за спасење његово у анђелском образу, јер смо добили оца и молитвеника за спасење свих нас.

протонамесник Александар Вучај

Извор: http://crkvauobrenovcu.rs