Монашење у манастиру Бешка

Монашење у манастиру Бешка
Монашење у манастиру Бешка
Монашење у манастиру Бешка
Монашење у манастиру Бешка

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је, у петој недељи по Пасхи Господњој, свету архијерејску Литургију у манастиру Бешка на Скадарском језеру. Том приликом, митрополит Амфилохије је замонашио Наталију, послушницу те свете обитељи, која је на монашењу добила име Јелена.

Владика Амфилохије је рекао да је Јелена примила ангелски лик и обукла се у свеоружје Божје да би била истинска и права Христова невеста.

-Мудра дјева која је припремила своје и кандило и уље – вјеру, и силом Духа Светога се припремила да уђе у ризницу свога женика – Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа. Господ да је укријепи да оно што је овдје изрекла и обећала оствари и оставарује у све дане свога живота, угледајући се на све свете подвижнице, од мученице Текле па до преподобне матере наше Јелене, до Свете Фотине и Свете великомученице Гликерије које прослављамо данас, рекао је после монашења Митрополит.

У току Литургије, тумачећи јеванђељску причу о сусрету Господа Христа са женом Самарјанком на Јаковљевом извору, митрополит Амфилохије је казао да је Господ, иако Јевреји у то време нијесу разговарали са Самарјанима, тражио од Самарјанке – Фотине воду да пије, што је и њу зачудило. Господ говори Самарјанки о води живој и она тражи воду од које никада неће ожеднети. Митрополит је појаснио да је Господ открио сав њен живот, шта је радила и чинила, а и она је, такође, открила да је и код Самарјана била сачувана вера да ће доћи Месија избавитељ света. Чула је и поверовала да је Он обећани Спаситељ.

Владика је нагласио да је жена мироносица Фотина уписана у књигу живота, у памћење Цркве Божје, као она која је почела да сведочи Господа пред Самарјанима и на њену реч су се они сабрали око Господа.

-Она свједочи Господа кроз сву историју до наших времена, и њено име су примиле многе душе жедне те воде живота. Међу њима је и наша мати Фотина, игуманија манастира Бешка, која је примила постриг монашки прије 30 година. Ево Господ је призвао да служи Господу у овој дрвеној светињи и да се преко ње и сестринства, обнавља сјећање и памћење на ону која је основала ову светињу – Свету Јелену.

Владика је истакао да се поред Самарјанке данас сећамо, и преко новог монашења, и Свете матере наше Јелене утемељитељке манастира Бешка.

-Њене мошти почивају у светињи, сијају, зраче и подсјећају на њеног оца Светога великомученика Лазара Косовског, њену мајку Евгенију – царицу Милицу, брата Светога Стефана и сестру Оливеру, која се жртвовала за спасење народа свога и овде нашла под старе дане свога покоја. Данас се сјећамо велике и дивне мученице Христове Свете Гликерије која је такође свој живот подарила Господу на дар. И мати Гликерија, игуманија манастира Ћелија, као дјевојчица од 12 година дошла у ћелијску светињу, а сад је прешла 80. годину и остала вјерна служитељка светињи Божјој Светих Архангела гдје је провела свој живот са великим светитељем нашега доба, Светим Јустином Ћелијским.

-Ово мјесто је чудесно, као и личности које прослављамо. Помолио се да Господ молитвама Свете Фотине укријепи и нашу мати Фотину и мати Гликерију да до последњега свога издисаја служе Христу Богу, као и новопострижену монахињу Јелену да се и она напаја живом водом – науком Христовом, да ходи тим путем који је једини пут којим ходе истински људи на земљи а који је сам Господ, рекаоје митрополит Амфилохије, који је благословио и преломио славски колач поводом имендана мати Фотине, која је, како се присетио, крштена 1984. године у Ћелијама у храму Светога Јована Златоустога, кренула Божијим путем и монахиња је скоро 30 година. Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је мати Фотини пожелио мнагаја и благаја љета и благослов Божји да настави свето дело, служење Господу како је започела већ од дана свога крштења.

Извор: Митрополија црногорско-приморскја