Монашење у манастиру Свете Матроне у Доњем Грбљу

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 7. марта 2020. године, на Теодорову суботу, свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Матроне у Доњем Грбљу.

На велику духовну радост сабраних равноангелни чин су примиле и предале себе Господу расофорне сестре Марија и Јована и крштена је слушкиња Божја Славица, која је на крштењу добила име Матрона.

Владика Амфилохије је казао да је Реч Божја и сам Господ који се оваплотио, присутан у свим земаљским збивањима већ две хиљаде година:

-Све што се догађало и што се догађа часно и божанско, истински људско, на овој земљи догађа се сагласно Његовој личности и звању, Његовом призвању нама људима. Две хиљаде година милиони људских душа иду за Господом који је пут, истина и живот, ходе Његовим путем. Данас поред Светог великомученика Теодора Тирона прослављамо дивну и чудесну подвижницу Христа Бога нашега, Свету Матрону Московску, којој је посвећен овај свети храм у Доњем Грбљу, мученицу и страдалницу на земљи, коју је Бог прославио у Царству Своме. Овај дивни празник обиљежен је радошћу примања ангелскога лика од стране наших расофорних сестара Марије и Јоване, а у исто вријеме печата дара Духа Светога наше сестре Славице, нове Матроне. Име Славица је чудесно, преко њега ју је призвао Господ да слави живога Господа у све дане свога живота, а преко Матроне да носи Часни крст Христов и ходи за Господом.

-Велики је Божји дар данашње тројство које је принето Господу, запечаћено Духом Божјим. То је Божје знамење и наставак чудеснога дјела и остваривања онога призвања јеванђељскога, Христовога, апостолскога, да носимо Христов крст по Његовим ријечима: Ко хоће да иде за Мном нека се одрекне себе, нека узме крст свој и нека иде за Мном. Тај глас Христов, ријеч Његова ево и данас одјекује у људским срцима и обнавља људске душе. И призива на истински живот по Богу, на остваривање истинског звања човјековог у Христу васкрсломе из мртвих, који ће доћи да суди живима и мртвима и Његовом Царству неће бити краја. Господ нас призива да се покајемо јер се приближило Царство небеско, а оно је у нама: Бог као вјечна љубав који нас призива на ту и такву љубав и према Богу и према ближњима, поручио је владика Амфилохије.

-Господ који је животодавац, свјетлост овога свијета, призива нас да будемо дјеца свјетлости а не дјеца таме и мрака. Да будемо свједоци те Христове свјетлости, “да се наша свјетлост свјетли пред људима да би људи видјећи наша добра дјела славили Оца нашега на небесима. Ријечи Христове: Ако су Мене гонили, и вас ће гонити и данас се потврђују управо на нашој Цркви у Црној Гори. Црква Божја је гоњена и прогоњена и то је оно што се догађало са њом кроз сву историју. Гоњена је и прогоњена од владара моћника, лажних учитеља, али Црква Божја је опстала и опстаје носећи крст Христов. И као што Христос није дошао да Му служе него да служи и живот Свој жртвује за ближње своје, тако и они који су у Цркви Божјој и носе Његов треба да су спремни да служе и живот свој жртвује за ближње своје. И тиме кроз њих да се открије Бог љубави вјечне као једино наше звање и призвање и на земљи и у вјечности, казао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Након што је у малом храму посвећеном Светом пророку Амосу и мМученику Виту благословио и преломио славски колач у част Свете Матроне Московске, владика Амфилохије је казао:

-Име Господње прослављамо на мјесту гдје се гради храм посвећен  подвижници Светој Матрони Московској. Преко оних који се овдје прослављају обједињују се сви земаљски народи. Тако се спајају свјетови и обједињују у један Христов боголики народ који није рођен за земљу него причешћивањем Тијела и Крви Господа Бога и Спаса нашега за живот вјечни и непролазни. Мисија Цркве је да од свих земаљских народа створи један Божији народ који се не рађа за земљу и пролазне вриједности већ за непролазно Царство Божје, поручио је митрополит Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је обишао и манастир Светог архангела Михаила у Бјелићима.

Извор: Митрополија црногорско-приморска