Монаси манастира Симонопетра у Епархији бихаћко-петровачкој

Као што је и најављено, у уторак, 1. јуна 2010. године, стигао нам је високи гост Високопреподобни архимандрит Јелисеј, игуман свима добро знаног манастира Симонопетре. Обзиром да је игуман Јелисеј претходних дана био у епархијама црногорско-приморској и захумско-херцеговачкој драги нам је гост стигао са Југа, тачније из Житомислића преко Мостара.

Високог госта са његовом пратњом -шест монаха и преводиоц - дочекао је Переосвештени Владика Хризостом у Шипову. Чим је Преосвећени Владика примио обавјест о доласку о. Јелисеја и његове братије направио је маршуту његовог поклоничког путовања по нашој Епархији. Испред храма св. Јована Крститеља у Шипову драге госте са Свете горе Атонске са епископом домаћином дочекало је свештенство архијерејског намјесништва Шиповског и већи број вјерника.

Поздрављајући након дочека и доксологије у храму драге госте Преосвећени Владика је изразио своју велику захвалност Богу што га је удостојио те части да у својој епархији дочека игумана Манастира Симонопетре, манастира са којим га повезују многе успомене из времана кад је као студент у Солуну био и економ Симоноптеритског метоха у Солуну. - Посебно Вам хвала што сте нам донијели благослове вашег Манастира и цијеле Свете Горе. Ово је први пут да је на тло наше епархије стигла тако висока делегација једног Светогорског манастира. Радујемо се данас и веселимо као дјеца Оца небеског, али и као браћа којој у посјету стигоше старија браћа по вјери и Духу Светоме. За нас је Света Гора и светогорско монаштво залог спасења овога свијета. Светогорски монаси су живогореће свијеће молитве, подвига и трпљења, а Света Гора свети олтар свијета на којем се непрестано жртва богу приноси'' - нагласио је Владика Хризостом.

У свом отпоздраву о. Јелисеј се захвалио на срдачној добродошлици. Истикао је њихову радост и одушевљење да су стигли у нашу Епархију. Потом је говорио о познанству са Преосећеним Владиком Хризостомом, који је како рече о. Јелисеј ''оставио свијетао траг свог живота и рада у метоху Светог Харалампија у Солуну. Ви сте нам као добар економ служили и бринули о метоху. То памти наш Манастир и овим нашим доласком изражавамо нашу дубоку захвалност.'' У наставку своје пригодне бесједе о. Јелисеј је благочестивим хришћанима, а прије свега дјеци, говорио о врлинском живењу, о потреби трпљења свега ради спасења, о љубави Божијом која се управо кроз трљења мука и страдања потврдила као Љубав божија.' Након доксологије и поздравних ријечи добродошлице у скромној ладари испред храма подигнуте у спомен посјете блажене успомене Патријарха павла, драги гости су послужени и почашћени. За сво то вријеме евоциране су успомене из ''оних времена'' када је Преосвећени Владика Хризостом као студент често боравио на Светој Гори, а посебно у Манастиру Симонопетри.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка