Монаси манастира Симонопетре у Босанском Петровцу

У Сриједу, 2. јуна т.г. свечано је дочекан у Бос. Петровцу игуман Манастира Симонопетре о. Јелисеј. Драгог госта и његову пратњу дочекао је сам домаћин Преосвећени владика г. Хризостом са свештенством и вјерницима који су се за ову прилику окупили испред храма. У саборном храму св. ап. Петра и Павла служена је доксологија, а потом је домаћин Владика Хризостом поздравио госта и упознао га са Епархијом, њеном 20-годишњом историјом, страдањем и обновом која је у току.

Пожело му је добродошлицу и замолио да благослови све присутне, да благослов Свете Горе Атонске пренесе на његову Епархију. У надахнутом отпоздраву о.Јелисеј је говорио о старим и дугим везама Манастира Симонопетре и Владика Хризостома које трају од 1976. године, када је Владика као јеромонах Хризостом први пут посјетио њихов манастир. Истакао је задовољство што се налази у сједишту Његове Епархије те призвао благослов на све присутне. Посебно је говорио о потреби непрестаног мољења и призивања Имена Господа Исуса Христа, те стављања истог у срце своје. Навео је примјер једног почившег монаха њиховог манастира који се као плод дуготрајног и срчаног мољења молио и пјевао богослужбене пјесме и у сну.
Након свечаног дочека и пријема у резиденцији Епископа уследио је пријем и размјена поклона. Уистину ово је био историјски дан не само за нашу Епархију већ и за читаву Крајину.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка