Монографија “Манастир Успење” - издање овчарско-кабларског манастира Успења Пресвете Богородице

УспењеСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Хрисостома, манастир Успења Пресевете Богородице издао је монографију Манастир Успење аутора Зорице Златић Ивковић.

Извод из рецензије Проф. Др Јадранка Проловић: Ауторка веома успешно и зачућујуће интересантно сажима штуре историјске изворе, спорадична археолошка ископавања, али и драгоцену традицију и усмена предања, начинивши тако једну исцрпну и занимљиву монографију о манастиру о коме би се на први поглед могло закључити да не пружа превелике историјске информације...

Као резултат свих напора око обнове манастира Успења кабларског појављује се и ова књига, која на упечатљив, научно чврсто утемељен али читаоцу и веома приступачан начин казује историју овог култног места. То је истовремено велики прилог изучавању целокупне баштине овчарско-кабларског комплекса манастира. и не само то, кроз сакупљене примере показује се историја и традиција и осталих култних места Србије, па је ово прилог њеној комплетној културној баштини.