Монтгомери осудио независност

МонтгомериРусија неће дозволити да се заобиђе њен вето у УН

Иако је већина становника Косова прошле недеље прослављала независност земље, отцепљење ове покрајине од Србије и Русије није гаранција за „савршен срећан крај", пише јучерашњи дневни лист „Дејли Јута кроникл". Уместо тога, како каже Вилијам Монтгомери, бивши амбасадор у овом региону, новостечена слобода Косова представља невероватно компликовану ситуацију која захтева комуникацију и компромис.

„Упркос свим нашим напорима, чак и данас регион Балкана и даље је нестабилан", рекао је Монтгомери групи студената, професора и чланова заједнице. Монтгомери је говорио на Хинкли институту за политику, а колумниста је откако се пензионисао 2004. Претходно је био дипломата и амерички амбасадор у Бугарској, Хрватској и Србији и Црној Гори.

Говорио је о региону Балкана, а посебно о Косову, које је прогласило независност упркос Србији и Русији и осудама његовог статуса као нове земље. То је, међутим, само један проблем због кога брине влада ове земље, рекао је.

Монтгомери је навео списак препрека са којима је суочена нова влада, укључујући и „безнадежну економију, као и недовољно образовану и обучену радну снагу".

Ујгар Актан, постдипломац студија из области Блиског истока и политичких наука, сложио се са Монтгомеријем „да је то почетак новог и тешког поглавља" у овом региону.

И поред свега, највећа препрека биће љути Срби, каже Монтгомери.

„За различите људе то има различито значење", каже он. „Косовски Албанци сада славе док су Срби веома огорчени због ситуације и сигурни да тако неће моћи. Ако они који се залажу за независност Косова мисле да ће, тако што им пружају могућност да себи дају одушка, Србе проћи бес, љуто се варају."

Ова земља постала је независна више од десет година након крвавог сепаратистичког рата са српским снагама који је однео 10.000 живота, наводи агенција АП.

Монтгомери је рекао да би проглашавање косовске независности могло да има последице по односе Русије са Сједињеним Државама и Европском унијом. У тренутку када се Монтгомери обраћао студентима, Сједињене Државе, као и истакнуте чланице ЕУ, Француска и Немачка, признале су независност Косова, али Русија, чланица са правом вета у савету безбедности УН, није.

„Русија неће дозволити да се заобиђе њен вето у УН", рекао је додавши да сматра да руски председник Владимир Путин „намерно тражи ситуације у којима би се сукобио са Сједињеним Државама, инсистирајући на томе да Русија буде поштована, за разлику од деведесетих за време последњих немира у овом региону".

Монтгомери сматра да би највећа шанса овог региона за постизање компромиса могла да лежи у ЕУ, чије би пожељно, али строго, чланство могло да подстакне силе у региону да дођу до изводљивог, ненасилног решења. Овакво решење одговарало би онима који доводе у питање потребу за мешањем САД.

„Волео бих када би Сједињене Државе водиле рачуна о себи и када се не би мешале у питања других земаља", рекао је Роберт Стил, виши званичник за организацију и комуникације.

Упркос неизвесности, Монтгомери је изразио оптимизам када је реч о будућности овог региона.

„Историја Балкана постоји и живи иако је далеко од нас", закључио је Монтгомери.

Извор: www.politika.co.yu - С. Р. (Фото Д. Јевремовић)