Молебан за успех спортиста у Сочију

Молебан за успех спортиста у Сочију
Молебан за успех спортиста у Сочију
Молебан за успех спортиста у Сочију
Молебан за успех спортиста у Сочију

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил служио молебан храму Светог Нерукотворног Лика Спаситеља у Сочију

Током службе Патријарх се молио заједно са представницима олимпијских тимова Белорусије, Молдавије, Русије и Украјине, којима се обратио: - Желео сам да вас све упознам, драги моји, да се упознам са спортистима из Русије, Белорусије, Украјине и Молдавије, са спортистима који представљају земље у којима се простире пастирска брига наше Цркве - једне Цркве Свете Русије. Помолио сам се за ваш успех, за вашу добробит, да вам Господ у тешким треницима током такмичења подари силу духа, рекао је Његова Светост и додао:

- Спортисти, који напрежући сву своју снагу желе да победе противника, морају бити свесни да им је поред врхунске техничке обуке и опреме, неопходно врхунско унутрашње стање ума, што у великој мери одређује способност личности да победи. Овај феномен је познат не само у спорту: победници нису били увек боље наоружани и боље припремљени, њих је до победе пратила победа духа. Када дођете на старт, сетите се мојих речи. Концентришите се, пробудите унутрашњу силу духа - то ће гарантовати ваш успех. А сада помолимо за добробит наших народа и наших земаља. Помолимо се за добробит спортиста који ће овде на Олимпијади представљати наше земље и народе.

Патријарху Кирилу је саслуживао Митрополит јекатеринодарски и кубански Исидор, Епикоп солнечногорски Сергије, схиархимадрит Илија, протојереј Всеволод Чаплин, протојереј Николај Соколов и старешина храма архимандрит Флавијан. Богослужењу је присуствовао и први заменик председника Државне Думе и председник руског Олимпијског комитета А.Д. Жуков.

Због помоћи у изградњи храма Светог Нерукотворног Лика Спаситеља у Сочију патријарх Кирил је орденом Светог Сергија одликовао заменика министра за регионални развој Руске Федерације У. Рејлаина, председника "Олимпстроја" С.А. Гапликова, заменика генералног директора Центра "Омега" Л.Е. Зебедејеву, заменика министра за ванредне ситуације А.П. Чупријна и извршног директора Фонда храма Светог Нерукотворног Образа Спаситеља С.А. Јексузијана.

На крају богослужења Његова Светост је благословио чланове олимпијских тимова Спаситељевим иконама.

О храму Светог Нерукотворног Лика Спаситеља у Сочију

Храм је 2. фебруара 2014. године освештао Митрополит јекатеринодарски и кубански Исидор. Осим храма комплекс обухвата Дом Светог пророка Јована Крститеља за старе свештенике. Цео комплекс је изграђен за две године. Током грађевинских радова 2011. године у Имеретској долини су откривене рушевине византијске цркве из IX века. Камен овог храма уграђен је у темеље цркве Светог Нерукотворног Лика Спаситеља. Планирано је да се богослужења обављају свакодневно, а током Олимпијских игара врата храма ће бити отворена 24 часа дневно.

Извор: Московска Патријаршија