Мошти мајке Ангелине походе Срем

Мошти мајке Ангелине походе Срем
Мошти мајке Ангелине походе Срем
Мошти мајке Ангелине походе Срем
Мошти мајке Ангелине походе Срем

У Владичанском двору у Шиду 29. фебруара Лета Господњег 2016. одржан је састанак свештенства Архијерејског намесништва шидског.

Тема састанка је била припрема и организација дочека моштију Свете мајке Ангелине у времену од 4. до 18. априла 2016. када ће мошти ове Божје угоднице боравити у шидском намесништву. Епископ сремски г. Василије на почетку састанка са братијом свештеницима, у присуству архијерејског намесника шидског протојереја-ставрофора Радомира Мишића, подсетио је на неколико значајних догађаја у Епархији сремској у последњих неколико деценија: пет векова Крушедола; три века Сеобе Срба, канонизације епископа Варнаве (Настића) и Рафаила Шишатовачког; три века Карловачке Митрополије; пресвлачење моштију Светог Теодора Тирона; 1700 година Миланског едикта. -Велико је Божје знамење за Српску Православну Цркву и Епархију сремску што ће мошти Мајке Ангелине обићи Срем и будити изнова српски род, укрепљивати веру православну и учвршћивати обраћање ка Господу, поручио је владика Василије.

Преосвећени владика Василије је саслушао програм Намесништва шидског за време боравка моштију велике српске светитељке. Програм је по данима и сатници изнео архијерејски намесник шидски Радомир Мишић, који јеказао да ће са братијом свештеницима и верним народом из Епархије осечкопољске и барањске организовати да и верни народ ове епархије присуствује литургијским сабрањима, поклони се моштима светитељке мајке Ангелине, а да свештенство служи у зајендиштву са свештенослужитељима Епархије сремске.

Свечаном литијом биће дочекиване мошти уз учешће свог свештенства, ђаконства вероучитеља, школске омладине и свег благочестивог народа. Током боравка моштију биће организоване тематске вечери, духовна предавања и свечано отварање Ризнице у владичанском двору. Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије ће началствовати литургијским сабрањем према утврђеном распореду у црквама где буду мошти Свете мајке Ангелине.

Преосвећени владика Василије је предложио да у време васкршњег Поста свештеници када посећују домове парохијана, доставе и распоред боравка моштију српске светитељке. На састанку је Владика сремски Василије казао да ће се кренути током ове године са радом на зидању две цркве: једна ће бити посвећена Мајци Ангелини а друга оснивачу манастира Крушедол, владици Максиму (Ђорђе) Бранковићу, сину деспота Стефана Слепог и Ангелине.

Током проласка моштију Свете мајке Ангелине, српске мајке које имају више деце биће одликоване орденом са знамењима ове светитељке, а према предлогу надлежних пароха и архијерејских намесника. У свом слову о овом великом историјском догађају, Владика Василије је казао да ће упутити и писма и надлежним архијерејима Епархија шабачке, бачке, зворничко-тузланске, захумско-херцеговачке да узму учешћа и омогуће да верни народ дође на поклоњење моштима Светој мајци Ангелини у места која су најближа њиховим епархијама. Цела Српска Православна Црква и сав српски род позван је на ово историјско сабрање у Срем.

Епархија сремска је за овај историјски догађај припремила и две књиге ауторке Светлане Томин, једна је о владици Максиму (Бранковићу) а друга о мајци Ангелини.
После састанка, домаћин сабрања архијерејски намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир Мишић је припремио за братију и сараднике трпезу љубави.

Извор: Епархија сремска