Мошти преподобног Аве Јустина пренете у манастирску цркву

Мошти преподобног Аве Јустина пренете у манастирску цркву
Мошти преподобног Аве Јустина пренете у манастирску цркву
Мошти преподобног Аве Јустина пренете у манастирску цркву
Мошти преподобног Аве Јустина пренете у манастирску цркву

Да је преподобни Ава Јустин Нови, Ћелијски, заиста поштован у српском народу али и васцелом Православљу потврдио је и догађај преноса његових часних моштију у нову цркву манастира Ћелије.

Око десет хиљада верника стигло је на ово свето место из свих крајева земље, али и са Свете Горе, из Еладе, Русије, Грузије, Румуније, Кипра, Швајцарске, Немачке, Црне Горе, Републике Српске па и Америке. (Из Епархије бачке, у организацији агенције за поклоничка путовања Светињама у походе, поклоници су стигли у осамнаест аутобуса.)

Свету архијерејску Литургију је служио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уз саслужење двадесетак епископа из свих помесних православних Цркава, великог броја свештеника и ђакона.

И пре званичне канонизације, која је била пре четири године, Ава Јустин – духовник, молитвеник, професор догматике, философ православља, мислилац, саветник и добротвор био је уважаван и поштован од свих који су тежили истини и љубави, а прогоњен од  комунистичких власти које су га, пуних тридесет година држали у заточењу у манастиру Ћелије, у кањону реке Градац, недалеко од Ваљева. Иако у изолацији молитвено је био у нераскидивој вези са Богом Живим и Истинитим и свима Светима у Цркви Божјој јер био је човек Богочовека Христа – једном речју био је свеобухватан.

Написао је многа богословска и филисофска дела која су објављена у 33 тома сабраних дела, од којих ћемо само поменути: Житија светих, Догматику Православне Цркве и тумачења новозаветних књига.

Ава Јустин је са професором Браниславом Петронијевићем основао Филозофско друштво Србије, био је одличан пријатељ са Браниславом Нушићем, а често су му у госте долазили различити интелектуалци, професори и студенти са простора бивше Југославије, Еладе, Румуније, Немачке, Француске ... Радо је водио разговоре и давао духовне савете свима који су долазили у његову испосницу.

Био је духовник и најзначајнијим теолозима наше помесне Цркве од којих су неки постали епископи.

Црква у којој ће почивати мошти преподобног Аве Јустина Поповића урађена је по његовом завештању и према његовим нацртима, а грађена је највећим делом од средстава која су добијена од продаје његових књига које су штампане на неколико десетина језика.

Импресиониран бројем верника и високих званичника који су овом приликом стигли у манастир Ћелије, Патријарх српски Иринеј је догађај преношења моштију Аве Јустина означио као васељенски.

По благослову надлежног ахијереја, Епископа ваљевског г. Милутина, присутнима у порти манастира Ћелије обрати се Епископ бачки г. Иринеј који је био ученик и духовно чедо преподобног Аве.

Владика Иринеј је рекао да многи нису могли да схвате преподобног Старца јер су га посматрали парцијално, у сегментима, а он је био свеобухватан, целим својим бићем био је охристовљени човек, човек Духоносац. Он је саборни човек, човек Цркве и зато је он био тежак за разумевање и тумачење свима онима који су себе сматрали за мерило вредности и мерило човечности. Он је за њих био символ различитих ствари али они нису схватили и нису достигли његову свеобухватност.

Преподобни Ава је, по речима Епископа Иринеја, у својој личности потврдио свезу академског богословља, монашког подвижништва, истинске молитве и свештенослужења у Цркви Христовој са свима Светима.

Извор: Епархија бачка

фото: Сретен Пантелић, протојереј Ненад Марковић