Мошти Свете Февроније у подгоричком Саборном храму

Мошти Свете Февроније у подгоричком Саборном храму
Мошти Свете Февроније у подгоричком Саборном храму
Мошти Свете Февроније у подгоричком Саборном храму
Мошти Свете Февроније у подгоричком Саборном храму

Свечани пренос дијела моштију (лобања) Свете преподобномученице Февроније из манастира Жребаоника у подгорички Саборни храм Христовог Васкрсења обављен је 8. јула 2016. године..

Светом службом на празник ове велике светитељке началствовао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење многобројног свештенства и свештеномонаштва, и уз молитвено учешће вјерног народа. Након свете архијерејске Литургије у подгоричком Саборном храму, Владика је у славу Божју и поводом празника Свете Февроније благосиљао славски колач. На крају богослужења Митрополит је казао да је ово догађај од изузетне важности, након освећења подгоричког храма најважнији који се збио у престоном граду Црне Горе.

„Света Февронија је једна од најчудеснијих дјевојака, ја бих рекао послије Пресвете Богородице, која је живјела у овом свијету и која је као јагњица Божја себе жртвовала за свога Небескога Женика. Она је себе принијела на миомирни дар Христу Богу нашем“, рекао је Митрополит црногорско-приморски. Он је рекао да је Бог Свету Февронију зато обдарио светим споменом кроз вјекове. „Од данас, па убудуће, Света великомученица Февронија покровитељка је, и заштитница, и молитељка за омладину подгоричку, нарочито за дјевојке, и подстицај њој да крене путем саможртвене љубави, оне Христове, христолике љубави, цјеломудрене љубави која је красила Свету Февронију“, казао је владика Амфилохије.

Монахиња Февронија из обитељи манастира Ждребаоника казивала је вјерном народу житије Свете Февроније. Благословом митрополита Амфилохија у подгоричком Саборном храму ће ускоро бити формирана омладинска хришћанска заједница која ће носити светитељкино име.

Данашњим преносом моштију Свете преподобномученице Февроније послије неколико година раздвојености, двије светиње - дио њених и моштију Светог Теодора Стратилата су се поново нашле заједно на једном мјесту, овог пута у кивоту подгоричког Саборног храма. Двије светиње веже и дубока историјска повезаност са градом Подгорицом, јер према историјским подацима мошти Светога Теодора Стратилата и Свете преподобномученице Февроније заједно су боравиле  још у древном манастиру Светога апостола и јеванђелиста Марка који се налазио на тлу данашње Подгорице (Драч) и у том манастиру су чуване вјековима. Такође, постоје индиције, да је мошти Свети Сава донио и поклонио манастиру Светог Марка, који је основао у мјесту рођења свога оца, и по мишљењу многих историчара у њега је тада смјестио сједиште Зетске епископије.

Но, по разрушењу и пустошењу манастира, улогу чувара ове двије светиње, као и многих других манастирских, преузела је часна старосједилачка – подгоричка муслиманска породица Ђечевића, који су се уселили у остатке тог древног манастира, те је на тај начин вјековима ове светиње брижно и побожно чувала – непоколебљиво, кроз разна тешка времена. Благодарећи породици Ђечевића и часном оцу покојног Халита Ђечевића, око 1900. године минулог вијека мошти су предате Митрополији црногорско-приморској. Тако су мошти Светога Теодора Стратилата боравиле једно вријеме у Цетињском манастиру, све до освештања Саборног храма Христовог Васкрсења, када су поново враћене у Подгорицу. Мошти Свете преподобномученице Февроније пренијете су за једно вријеме у Манастир Ждребаоник и ту су почивале све до данас, када су се опет вратиле у Подгорицу, у новосаздани Саборни храм Христовог Васкрсења.

Извор: Митрополија црногорско-приморска