Мошти Светог кнеза Лазара у Аустралији

У недељу, 27. јула 2014. године, у седму недељу по Духовима, Свету Архијерејску Литургију у сиднејском саборном храму Светог Кнеза Лазара служио је Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Иринеј.

Саслуживали су му протојереј-ставрофор Миодраг Перић, старешина катедралног храма, јереј Андреј Крстић, као и протођакон Петар Мракић док је прислуживао ипођакон Вељко Мракић. На велику радост лазаричких парохијана али и свих верних у Аустралији, Владика Иринеј донео је из Србије кивот са честицом моштију Светог кнеза Лазара великомученика Косовског и Свесрпског.

Прелепи кивот је ручно израђен у сребру и од орахова дрвета у Отаџбини, дело руку Горана Ристовића Покимице, као достојно место за чување ове велике светиње која је сада, Богу хвала, стално доступна верном народу Аустралије и Новог Зеланда.

Мученичка смрт кнеза Лазара, нетљеност, тј. целовитост његових моштију и њихова мироточивост, сматрају се пресудним елементима који су утицали на брзу канонизацију Кнеза Лазара – мученика, и формирање његовог култа.
Овај култ живи у српском народу већ више од шест векова и има своје посебно место и значај у колективном памћењу Срба.

Највећу улогу у томе имале су мошти Светога Кнеза, које су чак 12 пута сељене, од Приштине до Сент Андреје и назад, делећи судбину његовог народа.

Сада и телесним доласком на Пети континет Цар Лазар је пошао на своје најдуже путовање, пратећи и штитећи свој народ увек и свуда, заступајући га пред престолом Творца, молећи се увек и непрестано да се Срби, по речима Св. Владике Николаја, "сложе, обоже и умноже".

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Мошти Светог кнеза Лазара у Аустралији
Мошти Светог кнеза Лазара у Аустралији
Мошти Светог кнеза Лазара у Аустралији
Мошти Светог кнеза Лазара у Аустралији