Мошти Светог Луке Симферопољског у Алма Ати

У четврту недељу Великог поста, на празник Светог Јована Ластвичника, Митрополит астанско-казахстански Александар служио је свету архијерејску Литургију у Саборној цркви Рождества Христовог у Алма Ати, престоници Казахстана. Пре богослужења, у цркву је унет кивот са моштима Светог Луке, архиепископа симферопољског и кримског. Мошти светитеља су, са благословом Митрополита кијевског и све Украјине Владимира, дате Митрополиту астанско-казахстанском Лазару ради духовног окрепљења  и јачања молитвеног духа верника у Казахстану.

Подсећамо да се у парклису Светог Луке Симферопољског на Војномедицинској академији у Београду чува икона са честицом моштију овог светитеља, великог руског архијереја, лекара, сликара и исповедника, донесена из Русије, као дар и благослов Патријарха московског и све Русије Кирила. У параклису се редовно служи света Литургија од Лазареве суботе, 11. априла 2009. године, када је и прослављена крсна слава Патријарха српског Павла, који се тада налазио на лечењу у овој установи.

Житије светитеља Луке, архиепископа Симферопољског и Кримског

Архиепископ Лука, у свету Валентин Феликсович Војно-Јасенецки, рођен је у Керчи 27. априла 1877. године у породици апотекара. Преосвећени Лука се упокојио 11. јуна 1961. Сахрањен је на градском гробљу Симферопоља.

Године 1966. године Свети Синод Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије донео је одлуку о убрајању Високопреосвећеног архиепископа Луке у свете, као светитеља и исповедника вере. Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве је 2000. године убројао архиепископа Кримског и Симферопољског Луку међу Руске Новомученике и Исповеднике. Празнује се 29. маја/11.јуна.

Извор: Московска патријаршија