Мошти Светог Владике Николаја молитвено дочекане у ваљевском храму Васкресења Христовог

 Повратак светитеља са благословеног путешествија

Пред светим Божјим људима мало ће ко од нас речи имати. Благодат која се излива на богочежњиве душе у њиховој близини исказива је топлином у срцу и понеком радосницом у оку. Баш како је мноштво верног народа Ваљева са својим свештенством и свештеномонаштвом, у Храму Васкрсења Христовог, дочекало кивот са чудотворним и исцелитељним моштима Светог Владике Николаја. Након седмодневног путешествија у Епархијама жичкој и шумадијској, чувар Епархије ваљевске вратио се у завичај.

Свети Владика Николај лелићки је, ваљевски, жички, охридски... свесрпски и свеправославни. Као пчелица, вредно је сабирао најлепше из цркве Христове да бисмо ми данас та добра имали. Владика Николај прави је војсковођа богомољне војске Христове, који се обраћао целом свету, беседио је Епископ ваљевски Г. Милутин на дочеку моштију нововременог српског Златоуста.

- Веома сам срећан што је Владика Николај походио Жичку и Шумадијску епархију, град Крагујевац у коме је имао штампарију, у којој је даноноћно штампао дела Светих отаца, знајући да ће наступити тешка времена. Захвалан сам Владики Јовану што је дошао да га допрати и пренесе нам све лепоте и благочешћа хиљада људи, који су се сусрели са вољеним нам владиком - благодарје је ваљевског архијереја.

У време столовања Владике Николаја, Крагујевац је припадао Жичкој епархији. Волео је светитељ народ Шумадије, величао га и опевао. Нема речи којима се може заблагодарити Богу и Владики Милутину на благослову да његове мошти дођу у наше епархије, рекао је Епископ шумадијски и администратор Жичке епархије Г. Јован.

- Пред овим светим моштима треба молитвено ћутати, али ипак морамо заблагодарити што сте услишили нашу молбу. Тамо где је био Владика Николај - у Чачку, манастирима Овчарско-кабларске клисуре, Крагујевцу... догодио се народ! Управо онај шумадијски народ коме се он дивио и опевао га. Његове мошти су га пробудиле... Владика Николај позвао је народ на саборност у Светој Цркви, заједници у којој се спасавамо. Вратили смо мошти, али смо задржали његову молитвену љубав. Нека Бог да вашем свештенству и народу сваког добра - рекао је Владика Јован, позвавши народ Ваљевске епархије да узноси молитве за шумадијску браћу и сестре.

По обраћању епископа, архијерејски намесник други ваљевски протојереј Милован Теовановић позвао је вернике да приступе целивању моштију. У поподневним часовима, служен је акатист Светом Владици Николају и молитве за болесне. Након вечерње службе, мошти су враћене у светитељеву задужбину манастир Лелић.

Извор: Епархија ваљевска