Московски Патријарх служиo у Сретењском манастиру

 На храмовну славу, на Сретење Господње, Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил савршио је Божанску Литургију у Саборном храму Сретења Владимирске иконе Матере Божије Сретењског ставропигијалног мушког манастира град Москве.

На Литургији је Поглавар Руске Цркве хиротонисао архимандрита Фотија (Евтихејева) за Епископа југорског и нјаганског. Свјатејшем Патријарху саслуживали су Митрополит петроградски и ладошки Варсонуфије, Митрополит пермски и кунгулски Методије, Митрополит тулски и јефремовски Алексиј и други, међу којима и архимандрит Тихон (Шевкунов), намесник Сретењског ставропигијалног манастира.

 Присуствовале су високе личности из света политике и културе. После сугубе јектеније Поглавар Руске Цркве је произвео молитву за мир у Украјини.

Епископ солнечногорски Сергије је прочитао Патријарашку посланицу поводом обележавања Дана  православне омладине управо на Сретење. Проповед је произнео јеромонах Игњатије Шестаков, сабрат Сретењског манастира. На богослужењу је дивно певао хор Сретењског манастира под управом Никона Жиле.

Архимандрит Тихон је у име манастирског братства, професора и ученика Сретењске духовне академије и свих парохијана овог манастира поздравио Свјатејшег патријарха Кирила и предао му копију иконе светитеља Фотија, Митрополита кијевског и све Русије.

На крају своје проповеди Патријарх Кирил је заблагодарио архимандриту Тихону на духовном старању о Сретењском манастиру, који је постао веома значајно средиште духовног живота града Москве. и уручио му напрсни крст израђен поводом 700-годишњице Преподобног Сергија Радоњешког.

У наставку се Патријарх Кирил, у пратњи архимандрита Тихона, упознао са током изградње храма Новомученика и исповедника руских у Сретењском манастиру.

Извор: Православие.ру

Московски Патријарх служиo у Сретењском манастиру
Московски Патријарх служиo у Сретењском манастиру
Московски Патријарх служиo у Сретењском манастиру
Московски Патријарх служиo у Сретењском манастиру