Москвски Патријарх посетиће Киргистан

Патријарх Кирил осветиће новоизграђену Саборну цркву у главном граду Бишкеку, а биће и приказан превод књиге Свјатјејшег Патријарха Слобода и одговорност на киргиском језику. Патријарх московски и све Русије Кирил овог викенда путује у Киргистан. У недељу, 28. маја Патријарх ће у главном граду, Бишкеку, осветити новоизграђену Саборну цркву Васкрсења Христовог и поставити камен темељац за нову православну школу Светог Владимира. Поред тога, он ће водити разговоре с државним личностима и врхунским личностима Исламске заједнице у земљи.

На Киргистанско-руском универзитету у Бишкеку Свјатјејши Кирил ће представити киргиски превод своје књиге Слобода и одговорност. Превод  је обавио руско-киргистански Пословни савет уз подршку Одељења за спољне односе Московске Патријаршије и Епархије бизбешке.

Хришћанство је у Киргистан донето кад је ова земље ушла у састав Руског царства у 19. веку. Посебно при језеру Исик-Кул и у главном граду Бишкеку постоје велике православне заједнице. Остаци манастира из касног класичног и раног средњег века открили су на обали језера Исик-Кул.

У Узбекистану има око 50 руских православних парохија и три манастира. Главни град Ташкент је седиште Митрополита - тренутно Викентије (Морар) - надлежног за целу митрополитанску област Централне Азије. Православна Црква у Узбекистану се може похвалитина дугом традицијом. Додуше, већина хришћана у Централној Азији налазила пред организованим истребљењем од стране Тимур Ленка (Тамерлан), као чланови Апостолске Цркве од Истока и Сиријске Православне Цркве. Али већ у касној антици било је и православних заједница у већим градовима Централне Азије. Ове заједнице су касније ојачане православним хришћанима које су муслимански владари Сирије протерали у Централну Азије.

Услед непријатељства Тамерлана хришћанство је изумрло у области коју сада захвата Узбекистан. Повратак у руско православље уследио је у 19. веку. Међутим, после проглашења независности Узбекистана многи православни хришћани су напустили ову централноазијску републику и преселили се у Руску Федерацију.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)