Мозаици из рановизантијског периода откривени у цркви Синопе Коимесис

Mosaics of the early Byzantine period were revealed in Sinope Koimesis ChurchУ граду Синопи, у Турској, постоји комплекс Митридатиних палата, у чијем центру се налази ранохришћанска црква из отприлике 660. године, а која је позната као „Црква палата“ (Балатлар Килисеси)

Ископавања у 2.300 година старој палати започела су пре 11 година уз подршку турског Министарства културе и туризма. У овој фази, тим за ископавања, предвођен Гулгун Королуом, професором на Одељењу за историју уметности на Универзитету лепих уметности Мимар Синан, ради на откривању мозаика који се у њој налазе.

Десетине хиљада предмета и гробних комора из 7. века већ су откривени током ископавања која су се одвијала претходних година. Примећује се да је 2013. године пронађена камена кутија у којој се налазио комад дрвета који се сматра делом Часног крста. Овај налаз је пренесен и чуван у Археолошком музеју Синопе.

Говорећи за Хуријет Дејли Нјуз, Королу је рекао да су током недавних ископавања, која су започела средином јула, пронађени мозаици слични древном граду Зевгма, који воде порекло из 5. и 6. века.

Наглашавајући да су пронађени мозаици од изузетне важности за регион Црног мора, шеф ископавања је истакао да су то мозаици пронађени у гробницама богатих лица из рановизантијског периода.

Како је објаснио Королу, након завршетка рестаурације мозаика, гробнице ће бити откривене. За ову годину пројекат ће бити завршен у новембру, док ће наредна ископавања почети у марту идуће године.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)