Мождано ткиво из матичних ћелија

Откриће јапанских научника могла би да буде прекретница у лечењу многих болести

Јапански научници успели су да створе мождано ткиво из ембрионалних матичних ћелија. Они су генерисали ткиво мождане коре, која служи као „контролни торањ" људског мозга. То отвара пут ка новим методама лечења. Само неке болести могу да се лече трансплантацијом једноставних ћелија, а трансплантација ткива могла би да побољша терапеутски процес.

Добијено ткиво још није довољно добро за лечење пацијената који су претрпели мождани удар, али сада ће се темељније проучавати „ин витро" развој зрелијег ткива мождане коре.

Та ткива могла би у лабораторији да послуже за проучавање узрока Алцхајмерове болести и да се користе за развој вакцина, саопштава Институт.

Истраживање матичних станица обећавајуће је за истраживање болести као што су рак или дијабетес или пак за надомештање оштећених ћелија, ткива или органа у људском телу.

Ткива из коже одраслих

Истраживање ембрионалних ћелија оспорава се у неким земљама јер узимање матичних ћелија уништава људске ембрионе са којих су узети. Јапан то дозвољава у сврхе истраживања матичних ћелија.

Институт Рикен објашњава да је развио и ткиво мождане коре из такозваних индукованих плурипотентних (ИПС) матичних ћелија.

Такав тип ствара се у лабораторији од станица коже или другога ткива одраслих особа, чиме се заобилази етичка полемика везана уз истраживање ембрионалних матичних ћелија.

Извор: www.dw-world.de