Mр Радован Пилиповић: Београдска Митрополија XIX века и стара црква Светог Марка

Предавање у крипти храма светог апостола и јванђелисте Марка
четвртак, 29. новембар 2012. године, са почетком у 18 часова

Мр Радован Пилиповић, директор Архива Српске Патријаршије:
Београдска Митрополија XIX века и стара црква светог Марка

О предавачу укратко: Радован Пилиповић(22. 8. 1979), завршио је 13. београдску гимназију, дипломирао на Православном богословском факултету у јуну 2007, на истом одбранио мастер рад "Православље у Чехословачкој 1918-1942" код протојереја-ставрофора проф. др Радомира Поповића у новембру 2009. Од новембра 2007. запослен у  Српској Патријаршији на месту библиотекара, а од 1. септембра 2012. постављен за в. д. директора Архива СПЦ. Тренутно је докторант на Филозофском факултету Универзитета у Београду (катедра Општа савремена историја), бави се проблематиком националне историје и историје Српске Православне Цркве.

Објавио је неколико књига-монографија: "Парохија великоселска и сланачка од 16. века до данас", "Црква Рођења светог Јована Крститеља у Београду 1948-2008", "Манастир Рмањ", "Прекаја - парохија у Босанској Крајини". У штампи су му тренутно књиге: "Манастир Сланци" и "Библиографија часописа Светосавље 1932-1940 и Логос 1991-2011". Објавио је и низ студија о српској црквеној прошлости у домаћим и страним научним часописима. Историји Српске Православне Цркве приступа кроз истраживање сачуваних извора (архивске грађе), као и из методолошке равни друштвене и политичке историје. Ожењен је и отац троје деце (Ксенија, Софија и Алимпије).

Предавање: Београдска Митрополија XIX века и стара црква светог Марка - Предавач ће покушати да представи историјски развој црквених институција у обновљеној српској држави у контексту политичких догађаја, династичких борби, страначких сукоба и преврата. С обзиром на познати допринос српске јерархије у постизању националне слободе, Црква је у Србији 19. века била доминантан друштвени фактор. Развој црквеног законодавства, нормативних прописа и уредби зависио је директно од устава који су доношени од прве половине 19. па све до почетка 20. века. Преко портрета поглавара београдске митрополије, истакнутих свештеника београдских цркава, као и старе цркве светог Марка расветљава се положај свештенства у друштву и његова везаност за средину из које потиче и за коју врши спасоносну мисију.

Реалистичан историјски приказ не спречава да се дође до заслужних људи којима треба одати признање са становишта потомства, али да се укаже и на проблеме у поимању прошлости и на опасности од некритичке глорификације. Почеци Београдске митрополије који се поклапају са извојевањем слободе (1804-1815), стицањем верских права (1830-1833), пуне државне самосталности и аутокефалије (1878-1879) представљају темеље данашњег облика и устројења црквеног живота у нас и чвориште нашег еклисиолошког идентитета. Предавање се једним делом заснива и на подацима из архивске грађе у власништву Архива СПЦ која се налази на звонику цркве Св. Марка у Београду.

Организатор духовне трибине је Управа храма св. Марка.
Контакт особа: презвитер Небојша Тополић,
моб.тел. 0648001380,
e-mail:ntopolic@gmail.com