Муслимански функционер позива да се у Аја Софији моли против пандемије

Председавајући Синдиката верских и вакуфских службеника (Дијанет Бир-Сен) Хасан Турут позвао је турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да после укидања забране због пандемије вируса корона дозволи обављање муслиманске молитве у Аја Софији у Цариграду.

Према извјештајима турских медија, Турут је рекао да би  првог петка после пандемије вируса корона требало обавити муслиманску молитву у Аја Софији, као што је Мехмед Освајач урадио првог петка после пада Цариграда. 

„Аја Софија је начин да се постигне обнова света. Морамо сви заједно показати - првом молитвом у Аја Софији - да Турска није стара Турска “, нагласио је председавајући Бир-Сена, рекавши да ништа више неће бити исто у свету после вируса корона.

Позвао је на молитву Алаху у Аја Софији да смири зло додавши да постоји „проклетство“ Мехмеда Освајача за оне који ће покушати да декласифијују Аја Софију као џамију.

„Кад је Мехмед II године 1453. освојио Цариград, првог петка после пада, молио се у Аја Софији, претварајући је у џамију после 916 година. Мехмед II, према неким османским списима, каже:

„Нека је проклетство Алаха, анђела и свих људских бића на свима који промене чак и један од услова који управљају овом фондацијом!“ Нека буду у сталној и бескрајној борби! Нека нико не нађе да их погледа у лице и замоли Алаха да им опрости!“ „Не трпимо више клетву Алаха и нашег претка Мехмеда. Потребно је да часни председник наше земље и његови надлежни службеници, који настоје да увеличају муслиманску Турску и ислам, схвате ово озбиљно,“ закључио је Турут, напомињући важност Аја Софије за ислам и позивајући напоновно  претварање овог историјског споменика у муслиманску џамију.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)