Музика инспирисана најлепшом реченицом на свету

У прес сали Министарства културе и информисања јуче је одржана конференција за медије чија је тема био концерт „Музика Константиновог града“, који ће, у оквиру пројекта обележавања Миланског едикта, у  суботу 14. септембра бити свечано изведен на летњoj позорници Нишке тврђаве.

Најављујући модерну музику филмског карактера инспирисану царским Константинопoљем новинарима су се обратили: Његова Екселенција  Жан – Данијел Рух, амбасадор Швајцарске у Србији, Слободан Тркуља, који ће заједно са ансамблом „Балканополис“ извести  „Музику Константиновог града“, као и руководиоци пројекта „Милански едикт 313 – 2013, Србија“ Радослав Павловић и Славица Трифуновић.

Његова екселенција Жан – Данијел Рух, домаћин свечаности у Нишу, истакао је да је посебно задовољан подршком швајцарске амбасаде „Музици Константиновог града“. Осим што је велики фан гитаристе из чувеног бенда Питера Гебријела, Дејвида Роудса, који ће бити специјални гост концерта, амбасадор је рекао да је порука коју чин проглашења Миланског едикта шаље, разлог који га чини поносним домаћином вечери.

„Порука толеранције и мира треба стално да нас подсећа да без обзира на верске, расне и бројне друге разлике међу људима, дискриминација не сме да постоји, посебно у разноврсним друштвима каква су и српско и швајцарско“, рекао је Рух.

Амбасадор Швајцарске је нагласио и да је подршка пројекту обележавања јубилеја Миланског едикта само један пример широке културне сарадње наше две земље и најавио две серије културних догађаја у октобру месецу.

Слободан Тркуља, композитор „Музике Константиновог града“, рекао је да је ово специфично дело које ће у суботу на Нишкој тврђави извести 30 музичара на 50 инструмената, стварао инспирисан живописном историјом Константинопоља. „Звуци Константинопоља обликовани разноврсношћу нација и култура тадашњег Римског царства у „Музици Константиновог града“ добили су свој футуристички облик“, изјавио је Тркуља и додао да су припреме прошле у најбољем могућем реду.

Радослав Павловић, програмски руководилац пројекта и саветник председника Србије за културу, рекао је да је Тркуљина музика, иако сама по себи довољно специфична, овог пута посебно обогаћена чињеницом да је инспирисана најлепшом реченицом на свету.

„Право да свако верује како му срце хоће, реченица коју је цар Константин уткао у рескрипт Миланског едикта, по мом мишљењу је једна од највреднијих и најлеших икада изговорених“.

Павловић је на конференцији најавио да се 8. октобра очекује велика црквена смотра у Србији.

„У периоду од 5. до 10. октобра очекујемо више од 50 000 верника, преко 15 патријарха, кардинале римске цркве, првог човека евангелистичке цркве као и представнике ислама и јудеизма.“

Славица Трифуновић, главни руководилац пројекта и помоћник министра за међународну сарадњу у Министарству културе и информисања, изјавила је да за концерт Тркуље и „Балканополиса“ владало највеће интересовање грађана.

„Иако је за сва дешавања у оквиру Миланског едикта владало огромно интересовање, карте за „Музику Константиновог града“ су плануле“.

Трифуновић је истакла и да је изложбу о Константину Великом, која се након два месеца поставке у Народном музеју у Београду 19. септембра сели у Ниш, до сада видело преко 9000 људи.

„Један од циљева пројекта Милански едикт био је да се грађанима приближи културна баштина коју нам је Римско царство оставило на чување а програми и дешавања које је посетио велики број људи најбољи су показатељ да је наш циљ остварен“, истакла је Трифуновић.

„Музика Константиновог града“ ће у суботу на Нишкој тврђави, са почетком у 20:00 чсова, извести Слободан Тркуља и ансамбл „Балканополис“.

Извор: edictofmilan2013.com