Захвалност савезницима Србије у Великом рату

Захвалност савезницима Србије у Великом рату
Захвалност савезницима Србије у Великом рату
Захвалност савезницима Србије у Великом рату
Захвалност савезницима Србије у Великом рату

На црквеном имању у Вајколу освећен споменик и парк у знак сећања на пострадале борце Аустралијско-новозеландског армијског корпуса који су били савезници Србије у Првом светском рату

У Недељу посвећену Мироносицама и светим и праведним Јосифу из Ариматеје и Никодиму, 26. априла 2015. године, другог дана националног празника Аустралије посвећеног борцима Аустралијско-новозеландског армијског корпуса (ANZAC - Australian and New Zealand Army Corps), Преосвећени Владика аустралијско-новозеландски г. Иринеј је служио свету архијерејску Литургију у храму Светог оца Николаја у бризбенском насељу Вајкол. Саслуживали су протојереји-ставрофори Јован Весић и Велибор Бојичић, јереј Никола Стефанов као и протођакон Петар Мракић.

Појце, који су умилно одговарали на Литургији, предводила је Светлана Цвитановић, а децу у олтару предводили су чтеци Ведран Гагић и Дарко Цвитановић. После светог Јеванђеља, епископ Иринеј је одржао беседу о Мироносицама које су биле храбрије од апостола који су се разбежали приликом страдања Господа. 

После Службе Божје, верни народ у литији је кренуо на део црквеног имања пред споменик ANZAC ратницима и њиховим савезницима Србима који су своје животе положили за крст часни и слободу златну. Споменик су открили почасни гости часни Берни Рипол (Honourable Bernie Ripoll Federal MP) и сенатор Клер Мур (Senator Clair Moore). Епископ Иринеј је освештао спомен-знамење и заједно са свештенослужитељима, којима се у међувремену придружио и јереј Ђорђе Петровић, обавио помен за све пострадале у Великом рату.

У великој црквеној сали, посебно украшеноој за овај свечани дан, сабрао се благочестиви народ уз многобројну децу и младе. Свечаности су присуствовали епископ Иринеј са свештеницима и почасни гости, представници државе Аустралије, посланик Риспол и сенатор Мур, као и представници других националних заједница и удружења (Mr Serge Voleshenko - Queensland Ethnic Community Council; Shan Ju - World Harmony Society; Constantin Drozdovski - Rusian Community).

Вредне чланице Кола српских сестара "Света Петка" на чели са Жељком Гушом, уз испомоћ родитеља деце и младих из фолклорне групе и школе, припремиле су и сервирале богату трпезу као даћу у спомен пострадалих за крст часни и слободу златну у Првом светском рату.

Свој допринос прослави су дали и фолклорци из Српског спортског центра Вилавонг, предвођени Ранком Стојановић; Црквене општине Свети Никола из Рос улице предвоћени Сањом Николић; као и домаћини "Косовски божури" предвођени Сањом Стевановић.

О значају данашњег догађаја и савезништву Аустралије, Србије и осталих савезника из Великог Рата су говорили високи гости и Преосвећени Владика Иринеј објаснивши везу националног празника Аустралије (Anzac Day) и Галипоља са српским Видовданом и Косовом поменувши и две учеснице пробоја Солунског фронта из Аустралије: Оливу Келсо Кинг (Olive Kelso King) и Стелу Френклин (Stella Maria Sarah Miles Franklin), које су заједно са српским војницима ослобађалe Србију.

Програм је зналачки водила председница Косовских божура Гордана Петровић.

Повезана вест: Помен борцима палим на Галипољу

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска