На годишњицу Харковског Сабора одслужен парастос на гробу митрополита Владимира

На 28. годишњицу Харковског Архијерејског Сабора, 27. маја 2020. године, на којем је за Предстојатеља Украјинске Православне Цркве био изабран митрополит Владимир (Сабодан), свештенство кијевских духовних школа одржало је парастос на гробу приснопамјатног Блажењејшег владике. Богослужењем је началствовао ректор Кијевске духовне академије и семинарије епископ белгородски Силвестар, уз саслужење свештених лица  академског храма Рођења Матере Божије, у чијем зиду се налази гроб митрополита Владимира. Узнесене су молитве и за упокојење душа свих умрлих учесника Харковског Сабора.

Харковски Архијерејски Сабор је одржан 27-28. маја 1992. године на територији Покровског мушког манастира у Харкову. Главни разлог сазивања овог Сабора била су неканонска дејства митрополита Филарета (Денисенка), који је нарушио заклетву коју је дао пред крстом и јеванђељем на Архијерејском Сабору РПЦ у априлу те исте године да ће одржати црквени мир и остати на дужности Предстојатеља Украјинске Православне Цркве.

Сходно решењу Харковског Сабора, митрополит Филарет Денисенко је збачен с дужности и забрањено му је свештенослужење. За митрополита кијевског и све Украјине био је изабран митрополит Владимир (Сабодан).

Извор: Patriarchia.ru (са енглеског Информативна служба СПЦ)