Хиљаде вјерника пред моштима Светог Нектарија

Хиљаде вјерника пред моштима Светог Нектарија
Хиљаде вјерника пред моштима Светог Нектарија
Хиљаде вјерника пред моштима Светог Нектарија
Хиљаде вјерника пред моштима Светог Нектарија

Након свете Литургије крај дијела моштију Светог Нектарија у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу 26. јуна 2017. године служена вечерња служба и акатист великом егинском светитељу и чудотворцу

Свету службу Божју служило је свештенство никшићког намјесништва уз молитвено учешће вјерног народа, који од недјеље вече, од кад су Светитељеве мошти стигле у никшићки Саборни храм, непрекидно прилази на поклоњење и цјеливање честице моштију овог великог Божјег угодника и исцјелитеља.

Архијерејски намјесник никшићки протојереј Слободан Јокић је заблагодарио Господу на неизмјерној милости, а радост усљед доласка Светог Нектарија, новојављене звијезде на небу Цркве Христове, који се за овоземаљског живота трудио како да угоди Богу и буде од што веће духовне користи народу Божјем, подијелио са сабраним вјерницима.

-Браћо и сестре, желим да подијелим са вама велику радост, прије свега, због доласка моштију Светог Нектарија у овај храм, а додатни разлог за нашу радост, који нас је све, на неки начин, изненадио јесте ваше бројно присуство у Саборној цркви. Цијели дан народ непрекидно пристиже да се поклони Светом Нектарију. Стварно је присутна велика радост због тога, у свима нама, и осјећамо да је ово богоугодно дјело на подизању цркве Светог Нектарија Егинског у Никшићу, које, ако Бог да, ћемо сви заједно да радимо, кроз ваш долазак, ваше Амин и вашу молитву, добило најљепши благослов, казао је свештеник Јокић.

-Свети Нектарије, додао је отац Слободан, волио је народ и народ је њега волио. Вјерни народ који с љубављу, поштовањем и радошћу приступа његовим светим моштима у никшићком Саборном храму, јесте потврда да и Никшићани воле Светог Нектарија, а њихово бројно присуство благослов је за будућу светињу.

Протојереј Јокић је истакао још једном везу која постоји између никшићке Саборне цркве и Светог Нектарија Егинског, а чини је дивни мермерни иконостас који краси унутрашњост ове светиње. Приложник иконостаса је велики добротвор Андрија Сингрос са острва Хиоса гдје је Свети Нектарије као мисионар боравио десет година.

-Постоје подаци да је Андрија Сингрос био велики добротвор у животу Светог Нектарија, да се често одазивао се на молбе Светог Нектарија да помогне народ Божји. И то је још једно чудо Божје. А Свети Нектарије цијели живот је провео у сиромаштву, страдању, жртви и никада није зароптао, нити оклеветао оне који су њега клеветали и гонили, који су га најсрамнијим измишљотинама обасипали, већ им је све са Христовом љубављу и Христовим смирењем опраштао, поручио је отац Слободан и позвао сабране да се моле да Свети Нектарије опет дође у Никшић, да његове мошти, ако Бог да, буду присутне приликом освећење цркве, која се, уз помоћ Божју подиже њему у част у Никшићу, граду чији је небески заштитник још један велики Чудотоврац - Свети Василије Острошки.

-Свети Нектарије и Свети Василије - два дивна светионика, много слична у духу, два сабрата чудотворца, два сабрата страдалника, а све за љубав Христову, за име Божје. Сваки у своје вријеме и на свој начин, али је љубав народа према обојици огромна, као што је била и њихова љубав према народу. Нека сте сви благословени, молимо се, драга браћо и сестре, Богу и Светом Нектарију да ово дјело које смо започели, довршимо и да се у будућој светињи прославља најљепше и најдивније име Оца и Сина и Светог Духа, бесједио је протојереј Слободан Јокић.

И у уторак, 27. јуна 2017. године, у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу биће служена света Литургија крај моштију Светог Нектарија. Свештенство ће раније почети са читањем акатиста и молитви Светитељу. Послије светог богослужења мошти ће бити испраћене из никшићког Саборног храма и однешене на мјесто градње цркве да освештају цјелокупан простор. Након тога честица моштију биће враћена најприје у Котор, а потом у Русију.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка