На јарболу брода спасења

У суботу, 11. марта 2017. године, у Саборној цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици одржано је друго у низу предавање, у склопу другог циклуса духовних предавања која се одржавају током Васкршњег поста. У препуној парохијској сали, која је била мала да прими све заинтересоване посјетиоце, предавање је одржао монах Арсеније Јовановић, сабрат Манастира Острог, на тему „На јарболу брода спасења“.

У веома занимљивом предавању, насловљеном на веома надахњујућу тему, отац Арсеније је говорио на који начин је он спознао Бога, као и о благодати и укрепљењу, које Бог на веома за људски род несазнајан начин шаље човјеку, за његове трудове. Он је притом подсјетио да трудови на које је сваки човјек призван и позван су пост и молитва, али да свему томе претходи истинско и дубоко покајање, које настаје као продукт истинске захвалности живом Богу.

-У покајању човјек је нови човјек. Он се преумљује, он се пробуђује. Покајање је заправо пробуђење, јер прије спознања живога Бога, ми живимо у сну. Покајање човјека води ка сваком подвигу. А једна од првих ставки ка очишћењу и кретању ка Богу је пост, казао је он. У даљем излагању отац Арсеније је посебно истакао чињеницу да су сви призвани и позвани да буду на броду спасења. -Колико човјек себе преда нечему, то нешто толико себе њему предаје. А Бог дарује свима нама. Ми смо сви призвани и позвани да будемо на броду спасења. Наше је да се трудимо да останемо на том броду спасења, јер једино тако знамо да ћемо се спасти, рекао је он.

Извор: Митрополија црногорско-приморска