На Кипру освећен први руски храм

У кипарском граду Епископију 25. марта 2017. године освећена је прва руска црква посвећена Светом Андреју и Свима светима пројисалим у руској земљи. Прву Литургију у новоосвећеној цркви, уз саслужење руског и кипарског свештенства, осветио је у недељу, 26. марта 2017. године, председник Одељења за спољне црквене везе Митрополит Иларион Волоколамски, јавља сајт овог Одељења.

-Ово је прва руска црква на острву Кипру. Ово није храм Руске Православне Цркве - ово је храм Кипарске Православне Цркве, који је подигнут на иницијативу надлежног Преосвећеног јерарха, рекао је после богослужења владика Иларион.

-Ова црква ће бити место молитве сваког човека који воли Православље. Црква Светог апостола Андреја и Свих руских светих биће и дом заједнице која говори руски на острву Кипру и у граду Епископији, рекао је Високопреосвећени. Према речима владике Илариона, Руси који живе на Кипру са великим задовољством ће долазити  у храм где је богослужење на матерњем језику, где породице и деца могу слушати познате мелодије, где ће на  зидовима и иконостасу гледати изображења руских светаца, тако блиска њиховом срцу.

Као дар парохији представник Руске Цркве је уручио путир који је јувелирски рад уметничке радионице Софрино.

Истога дана је Митрополит Иларион посетио Лимасол, где се упознао са изградњом руске цркве Светог Николе.

Извор: Правсолавие.ру (превод Информативна служба СПЦ)