На космодрому "Плесецк" биће подигнут храм у част Александра Невског

 На 111. платформи космодрома „Плесецк“ освештан је камен темељац за храм у част Светог Александра Невског, саопштава прес-служба Архангелске епархије. Чин освећења обавио је помоћник начелника космодрома за рад са верујућим војним лицима протојереј Артемије Емке. У богослужењу су молитвено учествовали официри космодрома и регрути.  

По речима пуковског свештеника, подизање храма је дело Божије: „Црква се гради не десет, не двадесет година, већ да би се на том изабраном месту до краја света и века приносила Бескрвна Жртва“. Добротвор храма резервни официр Николај Бачериков испричао је да се изградња обавља од официрских средстава: „Сам сам у овој јединици служио, а сада овде радим. Ово ће бити најлепши храм од свих војних храмова на космодрому“.

По речима оца Артемија, храм је место где се лечи душа и где човек црпи духовне снаге. „Овај храм је војнички због тога, да би војници и официри имали могућност да се духовно укрепљују и достојно испуњавају своју дужност одбране Отаџбине. Међутим, подједнако је важно да они испуњавају и своју хришћанску дужност. Сваки крштени човек дужан је да служи Богу својим животом, радом и молитвом. Молитва, прослављање Бога – то су облици служења нашем Створитељу и наша захвалност Њему. Долазећи у храм, ми захваљујемо Богу, и, наравно, молимо Га за помоћ“.

„Храм у војној јединици је прека потреба. Драго ми је што видим да је присуствовала наша омладина. Било је очигледно да су момци пажљиво све слушали и молили се“ – испричао је један од официра војне јединице мајор Павел Потапов.

Извор: Православие.ру