На листама УНЕСКО-а и Витлејем и споменици у Србији

Палестинска управа поднела је захтев агенцији Уједињених нација за културу УНЕСКО да црква подигнута на месту Христовог рођења у Витлејему, на Западној обали, постане прво место на палестинским територијама које ће се убројати у светску баштину.

Храм Христовог рођења у Витлејему је у четвртом веку изградио римски цар Константин, а на листи УНЕСКО-а је од раније црква Светог гроба у Јерусалиму.

На попису Светске културне баштине су 704 споменика културе, а међу њима је и 27 коју су у исто време и у попису споменика природе. На Листу светске баштине из Србије су до сада уписани манастир Студеница, Стари Рас са Сопоћанима, четири средњовековна споменика на Косову и Метохији: Грачаница, Црква Богородице Љевишке у Призрену, Пећка патријаршија и Високи Дечани, као и римски локалитет Ромулијана код Зајечара.

У оквиру УНЕСКО-вог програма "Памћење света", у Светски регистар културне документационе баштине из Србије су уписани Архива Николе Тесле (2003. године) и Мирослављево јеванђеље (2005). Србија се залаже да се у ту листу уврсти и Југословенска кинотека, а на листу светшке баштине Тврђава на Петроварадину, манастир Велика Хоча на Косову и Метохији, затим Царичин град, манастир Манасија, град Бач са околином, Рајачке пивнице и Смедеревска тврђава.

УНЕСКО МАБ Савет, у оквиру програма "Човек и биосфера", део Парка природе Голија прогласио је за Резерват биосфере Голија - Студеница. Од септембра 2006. године светска баштина УНЕСКО-а постала је и нематеријална баштина о којој посебну бригу води Мађудржавни комитет за очување нематеријалне светске баштине. Нематеријалну светску баштину чине усмена традиција, уметничка извођења, друштвени обичаји, ритуали, фестивали, знања и обичаји везани за природу и свемир, као и знања и умећа традиционалних заната.

Средином октобра прошле године, на заседању у Најробију, под заштиту УНЕСКО-а, на предлог Хрватске, стављено је, између осталог традиционално певање - тзв. ојкање, на који начин најчешће певају Срби из Хрватске.

У току је акција да Србија за такву заштиту предложи неколико својих традиционалних вредности, попут јединствене у свету породичне славе и израде керамичких посуда у селу Злакусе код Ужица.

Извор: Танјуг