На Малу Госпојину чланови Mилосрдне секције ВДС-а посетили Дом за незбринуту децу на Врачару

На Малу Госпојину чланови Mилосрдне секције ВДС-а посетили Дом за незбринуту децу на Врачару

На велики празник Рођења Пресвете Богородице, наше молитвенице и заступнице пред Господом,  21. септембра 2011. године, после Свете Литургије чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке окупили су се у просторијама ВДС-а и у радосном, празничном расположењу посетили Дом за незбринуту децу "Драгутин Филиповић-Јуса" при Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Београда.

Речи тропара “Твоје рођење, Богородице Дјево, објави радост целој Васељени, јер из тебе засија Сунце правде, Христос Бог наш, који разрушивши прародитељску клетву даде благослов, а уништивши смрт, дарова нам Живот вечни” као да су  трепериле у нашим душама док смо се возили улицам узаврелог града с жељом да и људи око нас ускликну “Слава Богу за све”.

Удубљујући се у величину и тајну празника рођења Пресвете Богородице размишљамо о смирењу Свете Породице, Мајке Божије и њених родитеља праведних Јоакима и Ане. Њихово смирење  је и нама данас најлепши и најистинитији пример да је јеванђељско смирење -  вера и љубав према Богу и испуњавање Божијих заповести најчвршћи темељ за Богом благословен и срећан породични живот.

Стигли смо у Дом око подне, пре ручка. Обрадовала су се деца а и ми. Њихов жагор и раширене руке увек нас обрадују. Има шест првака, који поносно кажу “ми смо школарци”. У Дому је тренутно двадесет петоро деце узраста од три до  једанест година. Проблеми у породицама су различити, врло често болест зависности једног или оба родитеља. Стручно и врло посвећено особље Дома деци пружа потребну негу, подстиче развој, социјализацију, стицања неопходних навика, припрема их за школу и обавља друге активности према потребама деце тог узраста. Увек се брзо и лако договарамо око посета и захвални смо им на сарадњи. Радо примају чланове наше Милосрдне секције јер су, како кажу, “деца раздрагана” кад ми дођемо. Трудимо се и да их увек нечим обрадујемо. Овом приликом смо донели “обавезне” слаткише - чоколадне бананице, воће и ствари за децу - одећу и играчке, а особљу нови број “Православља” и “Мисионара”.

Одлазимо из Дома радосни због сусрета са децом са жељом и молитвом да их Пресвета Владичица Дјева Богородица закрили својим свемоћним покровом.

Извор: ВДС