На празник Вазнесења Господњег прослављена слава Саборног храма на Ублима у Кучима

Празник Вазнесења Господњег и слава Саборног храма на Ублима у Кучима прослављен је свечано Литургијским и литијским сабрањем истога дана.

Свеланост је започела Светом Литургијом у 9 часова коју су служили,  парох подгорички Протојереј ставрофор Драган Станишић и надлежни парох Јереј Драгослав Ракић. По Светом Јеванђељу вјерном народу се обратио отац Драган са празбичном бесједом.

 По завршетку Свете Литургије формирана је свечана Литија већ четврту годину за редом која је ишла кроз село благосиљајући мјесне винограде,  домаћинства,  стоку и усјеве те појилишта и централну сеоску чесму као и сваке године.

По завршетку литије освештан и преломљен је славски колач са домаћинима Мирком и Николом Павићевић који су били домаћини славе за ову годину, те дио колача уручен новом домаћину Веселину Веску Живковићу који се за то јавио.

Након тога се бесједом вјерном народу обратио и надлежни парох у којој је исказао благодарност Богу за ово сабрање које има за смисао и карактер обнову цјелокупног бића читавог села, племена и свих оних и који још не препознају Исуса за Христа да се овим литијама и молитвама у њој протканим освети и просвети свака твар и сваки човјек везан за овај крај да би сви заједно могли доћи у познање истине и живота вјечнога који је једини смисао сваклг нашег кретања и дјелања у нашем земаљском животу.  Затим је истакао и благодарност свима онима који су на било који начин па макар и добрим  мислима помогли обнову овог храма чија се обнова приводи крају да Господ њима подари обнову њиховог бића цјелокупног а такоме да умилостиви срца оних који су за то у могућности да помогну још мало да се овај храм достојно заврши и освешта.

По томеје услиједила свечана трпеза те поздравна слова и пригодан мали културно умјетнички програм.

Први се обратио надлежни парох поздраваљајући све и благодарећи на дивном дану а и самом оцу Драгану као свом бившем професору три предмета,  који нам је својим доласком увеличао, спомињући да и ми треба достојно и непоколебљиво у сваком тренутку свога живота да свједочимо име Христово које носимо, као што је отац Драган у најсмутнија времена на Цетињу када је Богословија и њени ђаци и манастир и светиње били на великом прогону и распећу и Господ га је даривао многобројном и здравом хришћанском породицом и другим даровим.

Међу првима који је благослову пароха и црквеног одбора да испред парохије поздрави све госте и пожели им добродошлицу обратио се млади Миљан Живковић,  средњошколац који својим животом свједочи и очувава традицију,  културу и историју свога племена и Црне горе једнако а можда и више дупло старијих од себе, издајући већ прве књиге са својих 18 година.

Послије њега је наступио Стеван Вујачић гуслар,  затим инжињер грађевине Радован Радовић представљајући значај и сами ток обнове који је он испратио,  и то да сви нош по једну коцкицу уложимо да би овај храм засијао у пуном свјетлу, затим велики храмовни добротвор Др Радомир Рајо Прелевић подсјећајући на историју храмова и племена Кучи уопште. Затим гости из Македоније и Русије који су дошли у пратњи нашег такође великог добротвора Драгослава Павићевића из Требиња.

Свештеник Драгослав Ракић

Извор: Митрополија црногорско-приморскац