На првом заказаном рочишту Архиепископ Јован није био спроведен из притвора у суд

Није одржан судски процес против Архиепископa охридског г. г. Јована, Епископа: брегалничког г. Марка, стобијског г. Давида, јеромонаха Мојсеја и Иринеја, игуманије Киране, настојатељке Олимпијаде, монахиња Пелагије и Магдалине и дела верника Православне Охридске Архиепископије, чији је почетак био заказан за данас у 10 часова, није одржан.

Сви оптужени су се уредно и на време појавили у судници, која је  била претесна за све, тако да је део оптужених стајао све време; но, на рочишту није био присутан једино Архиепископ Јован, који се већ 10 месеци налази у притвору!

По уласку у судницу, судија Ивица Стефановски је прочитао извештај из истражног затвора у коме је Архиепископ Јован у притвору, да Архиепископ Јован неће бити доведен у суд из разлога што су сва затворска возила покварена и налазе се на сервисирању, те, следствено томе, затвор не поседује возило којим би Архиепископ Јован био спроведен до суда!

Подсећамо  да је управо редовно појављивање Архиепископа Јована на судска рочишта и био разлог због кога му је досуђенa мера притвора.

Већ дуже време нико нема право да посети Архиепископа Јована у истражном затвору, и никоме није познато какво је његово здравствено стање!

Нико није преузео одговорност за неиспуњавање законских обавеза затвора, што је чињеница која представља повећање степена тортуре над Архиепископом Јованом, и појачан притисак над  осталим Епископима, монаштвом и припадницима Православне Охридске Архиепископије!

Данашњем рочишту је присуствовала и делегација Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, састављена од Епископа шумадијског г. Јована и нишког г. Јована, са пратњом.

За бројне рођаке који су допутовали да прате ток монтираног судског процеса против својих најближих , није било места у судници.

Извор: Информативна служба Охридске Архиепископије