На Сабору Александријске Патријаршије изабрани митрополити

26. новембра 2014. године заседао је Свети Сабор Патријаршије александријске и све Африке; председавао је Његово Блаженство Патријарх Теодор II.

Пред само заседање служена је Божанска Литургија у патријаршијској капели Св. Теодора. Сабор је отворио Његово Блаженство говором којим је поздравио чланове Сабора. Његово Високопреосвештенство Митрополит кенијски Макарије говорио је, затим, у име Митрополитâ и Епископâ.

Потом је Патријарх александријски уручио одликовање Високог реда Светог Саве Освећеног Њиховим Високопреосвештенствима Митрополитима: замбијско-анголском Јоакиму, јоханесбуршко-преторијском Дамаскину, мадагаскарском Игњатију и камерунском Григорију поводом десет година од њиховог избора и устоличења.

Патријаршијским и синодским указом Свештена епархија Катанга је уздигнута на степен Митрополије.

Попуњена  је упражњена Митрополија Пелусиотска, и њен нови Нови Митрополит је Његово Високопреосвештенство Нифон, досадашњи Епископ Вавилоније, игуман светог патријархалног манастира Светог Ђорђа у старом Каиру. Пошто је прихваћена оставка Његовог Високопреосвештенства Протерија птолемаидског, који је сад пензионисани Митрополит диасполијски, Његово Високопреосвештенство Имануил кавасоски изабран је за новог Митрополита птолемаидског; и њему је Патријарх уручио одликовање поводом десетогодишњице архијерејске ужбе. Потом је попуњена упражњена Епархија Боцване, тако што је изабран архимандрит Василије Варвелис, који је служио више година у Подворју Александријске Патријаршије у Атини.

Најзад су изабрана три викарна епископа. Викарни Епископ нафкратиски је архимандрит Мелетије Куманис, иначе игуман светог патријархалног манастира Светог Саве Освећеног у Александрији. Изабран као викарни Епископ вереникијски је архимандрит Хризостом Карагунис, канцелар Митрополије Триполиса. За Епископа нитријског изабран је кенијски архимандрит Неофит Конгаи.

Извор: ОСР