На темељима старим три века ничу конаци

Код манастира Светог Илије, у Крупи на Врбасу, недалеко од Бања Луке, у току је обнове манастирских конака. "Грађевина ниче на темељима некадашње зграде која је срушена. Темељи су стари око 300 година, а управо толико је манастир био без пратећих објеката. Зато је веома важно да се објекат поново обнови на општу корист овог краја, али и за посјетиоце који у великом броју долазе из свих европских земаља у Крупу, како би видјели једну од светиња српског народа," истакао је монах манастира Светог Илије Сава Недељковић.

Отац Сава истиче да су радови почели прошле године и да се налазе у почетној фази реализације. "Радови се одвијају према пројекту који је израђен у сагласности са Заводом за заштиту споменика културе. Цјелокупне послове око реконструкције манастирског комплекса води Епархија бањолучка под директним руководством владике бањолучког господина Јефрема", истакао је отац Сава и додао да ће радови трајати наредних неколико година.

Према његовим ријечима, унутар самог манастира потребно је нацртати фреске које би употпуниле зидове на којима се за сада налазе само иконе светаца.

"Поред тога, конаци ће бити рађени од ручно клесаног камена који се довози из Јајца. За његово клесање, које се одвија непосредно поред манастира Светог Илије, задужена су два човјека чије ће руке направити свете конаке поред једне од најстаријих тековина у Републици Српској", истакао је отац Сава.

Он је додао да ће пратећи објекти, који се раде упоредо са манастиром, служити монасима као и будућим посјетиоцима.

"У свим манастирима постоји уобичајена пракса гостопримства према људима који долазе. Стамбени простор служиће само за људе из братства, а народна трпезарија служиће као сала за ручавање и угошћавање долазника", појаснио је отац Сава.

Све грађевинске радове око обнове манастира изводе предузећа која заједно са епархијом деценијама изграђују црквене објекте. Финансијске послове око изградње манастира Светог Илије директно води Епархија бањолучка, а народ добровољним прилозима помаже изградњу манастира.

Историјат

Манастир у Крупи на Врбасу подигнут је крајем 13. и почетком 14. вијека. Од тада па до данас рушен је два пута, а исто толико пута је и обнављан. Први пут је срушен у 17. вијеку у вријеме турско-аустријских ратова. Његова обнова трајала је до друге половине 19. вијека. Највише заслуге за његову обнову у том периоду имао је митрополит сарајевски Сава Косановић уз активно учешће народа, и посебним прилозима манастира Гомионица. Манастир је по други пут срушен 1914. године, а обновљен је шездесетих година прошлог вијека.

Извор: Глас српске