На „Тргу од ћирилице“ вече гостију из Бугарске

Овогодишње духовно вече поводом празника Преображења Господњег, одржано на Тргу од ћирилице, протекло је у знаку духовне музике у извођењу православног бугарског хора ,,Свети Наум Охридски“ Софијског богословског универзитета и предавање Андреја Касабова, професора тог универзитета који је и диригент хора. Овом приликом гост вечери је био и владика Алексеј из Варне, док је домаћин био отац Рафаило, игуман манастира Подмаине.

Званице је поздравио протојереј ставрофор Радомир Никчевић истакавши да сви они, заједно са домаћинима, на овај начин дају посебан печат Тргу од ћирилице. Отац Рафаило је казао да појање треба да нас враћа у простор тишине, са циљем да тежимо божанском миру.

У свом предавању, професор и диригент Андреј Касабов, говорећи на тему „Богонадахнути псалми у светом писму“ посебно је нагласио да су свети оци из источне и западне цркве веома цијенили псалтир и заповиједили да се исти чита и јавно и приватно. То је богослужбена књига без које нема богослужења у православној цркви, а чита се сваког дана већ 700 година.

-Псалтир је богато надахнута књига која се састоји од 150 хвалебних пјесама. То су молитвене пјесме настале у старини и назване по самом иструменту. Она је изливена у облицима древног пјесништва као најобимнији зборник и има специфичну ритмику и метрику, паралелизме. Најважније је, пак, то да у псалмима кроз поетске форме човјекова душа разговара са својим Саздатељем. Псалми су и молитва, а молитва је најдубљи разговор човјека са Богом. Душа тражи сједињење са њим, а та стања душе откривају нам се у Псалмима као молитвеним пјесмама хвале, благодарења и вапајног умољавања – рекао је Касабов.

Данас постоји више од хиљаду тумачења псалма светих отаца и учитеља цркве. – То је једна од првих књига преведених на словенски језик од светих Кирила и Методија. Њих у Бугарској цитира већ Јован Егзарх. Псалтир је уткан у многе текстове старобугарске духовне књижевности и до дана данашњег се изнова преводи, преписује и преиздаје – рекао је Андреи Касабов. Крај вечери својим двосатним концертом програм је обогатио хор Свети Наум Охридски из Софије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска