На задушнице владика Јоаникије служио у манастиру Ђурђеви Ступови

На задушнице владика Јоаникије служио у манастиру Ђурђеви Ступови
На задушнице владика Јоаникије служио у манастиру Ђурђеви Ступови
На задушнице владика Јоаникије служио у манастиру Ђурђеви Ступови
На задушнице владика Јоаникије служио у манастиру Ђурђеви Ступови

На дан када наша Црква Православна молитвено прославља Светог мученика Никифора и задушнице, 22. фебруара 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету заупокојену Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.Вјерном народу, сабраном у светом богослужењу, у којем су саслуживали свештеници архијерејског намјесништва беранског и монаси манастира Ђурђеви Ступови, обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о задушницама, дану који је посвећен молитвама за покој душа наших преминулих сродника.

"Помолисмо се драга браћо и сестре Господу животодавцу за опроштај грјехова и за спасење оних који се упокојише у благочестивој вјери православној. Ове Задушнице устројене су пред почетак Часног Великог поста, прије васкрсења Христовог и служе као један знаменити подсјетник да се, идући ка Великом петку поклонимо крсту Христовом и смрти Његовој, да је Господ животодавац узео наше гријехе и на крсту пострадао за све нас, примио смрт као и сваки други човјек, али је Његова смрт била животворна. Његовом смрћу разорена је држава смрти и дарован нови живот што је све потврђено и у слави показано васкрсењем Христовим“.

"Смрт Христова би у Велики петак, почивање Господње би на Велику суботу зато све помене у току године вршимо суботом. Ове прољећне Задушнице, оне јесење митровданске, као и тројчинданске уочи Свете Тројице, су главне Задушнице које вршимо, а скоро сваке суботе у току године Света Црква Божија врши заупокојене службе помињући увијек имена и живих и оних који су се упокојили, јер су пред Богом сви живи. Бог је извор живота и нама који смо овдје на земљи још увијек и онима који су се преселили у Његово животворно наручје. Овим још потврђујемо да смо једна Црква Божја коју чине они који су на Небу и ми који смо на земљи, јер нам је свима глава Господ Исус Христос Животодавац и Спаситељ, Њему се клањамо, Њега молимо, Њему славу узносимо са беспочетним Оцем Његовим, Пресветим благим и животворним Духом Његовим и молимо Га за упокојење душа наших сродника“.

"Овдје, у овој светој обитељи,нарочито, помињемо све ктиторе, добротворе, приложнике, свештенослужитеље, монахе, епископе који су овдје служили Богу, овдје сабирали народ Божји православни и ваше претке, чинимо овај заједнички помен свима, а наши свештеници ће у току дана, и већ су од јуче кренули, да обављају помене и на гробљима“.

"Нека Господ прими наше молитве и нека упокоји душе наших сродника, наших милих и драгих, Бог да им душу прости и Царство им небеско. Нека на здравље дође почетак Часног и Великог поста пред васкрсење Христово, да вам свима буде на здравље и на спасење. Амин. Боже дај“, казао је Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Након Литургије обављен је помен упокојених сродника присутног вјерног народа.

Извор: Епархија будиљманско-никшићка