Начелници Источно-херцеговачких општина и директор Секретеријата за вере у посети СПЦО Мостар

Директор Секретеријата за вере у Влади Републике Српске г.Јово Турањанин је посјетио Српску православну црквену општину Мостар поводом припрема за почетак градње Саборне цркве Св.Тројице у Мостару. У посјети су били и начелници општина Источне Херцеговине г.Доброслав Ћук, г.Бранислав Миковић, г.Ранко Лучић, г.Веско Будимчић, г.Милан Радмиловић и г.Радован Палавестра.

Угледне госте је у име СПЦО Мостар дочекао старјешина Саборне цркве протојереј-ставрофор Радивоје Круљ, парох благајски Данило Боро и члан Управе СПЦО Мостар Славиша Ковачевић. Састанак је одржан у просторијама СПЦО Мостар, после чега је делегација обишла Владичански двор, рушевине Саборне цркве и Стару цркву.

Господин Турањанин је рекао да је идеја о овом састанку покренута релативно давно и да ће он као представник Владе  учинити све да Српска православна црква  на овим просторима има пуну подршку за предстојеће активности.На крају је изразио задовољство што су све општине источне херцеговине стале уз Српску православну црквену општину Мостар, уз наду да ће се овакави састанци одржавати редовно.

Начелник општине Требиње др Доброслав Ћук је нагласио да су начелници свих општина од почетка подржавали обнову Саборне цркве а да сада требају још снажније финансијски и морално подржавати овај пројекат.

Отац Радивоје Круљ је истакао да је посјета угледних гостију велика радост за српски народ у Мостару и подстрек да се настави са јачањем српске заједнице у долини Неретве гдје Српска православна црква има врло битну улогу.Он је још додао да српски народ у овом дијелу БиХ има шансу да постане значајнији фактор у компликованим односима између друга два народа који живе овде и да је управо због тога врло битна подршка која долази од политичке елите из Републике Српске без обзира којим странкама и политичким опцијама припадају.Овом приликом је о.Радивоје упознао присутне о припремама за потписивање уговора са извођачима и почетак радова на изграднњи Саборне цркве који се ускоро очекује и позвао их да буду промотери изградње, јер ова светиња није само значајна за наш народ у Мостару него и шире.

На крају је уприличен свечани ручак за све присутне, а домаћин је био начелник општине Берковићи г. Ранко Лучић, који је недавно на приједлог Епархије захумско-херцеговачке и приморске одликован орденом Светог Саве.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка