Национални симпосион о хришћанској педагогији у Букурешту

Заседање националног симпосиона о хришћанској педагогији почело је 28. априла 2015. године на тему „Карактеристике хришћанског образовања у богословљу Светог Јована Златоуста.  Црква - Породица - Школа у савременом контексту“,  у националном центру за трајно усавршавање „Думитрије Станилоје“ у Букурешту, и трајао је до 29. априла.  На  свечаном отварању симпсиона Његово Блаженство Патријарх румунски Данило одржао је предавање на тему „Светлост образовања у сарадњи измеђи Цркве, породице и школе“. Блажењејши је истакао важност верског образовања у формирању младих.

У садашњем контексту крајње информатичког и технолошког друштва постоји ризик да се образовање спусти на процес у коме се нагласак ставља скоро искључиво на стицање одговарајућих информација које су потребне за стицање компетентности и способности, тако да млади људи могу лако да се интегришу и да буду поуздани у систему практичне ефикасности, док све више и више постају обезличени.

Модератор симпосиона је Његово Преосвештенство Варлаам Плоештеанул, викарни Епископ Патријарха, уз учешће председника Румунске академије наука, г. академика Јонека Валентина Влада; државног секретара за верска питања, г. Викора Опаског; ректора Универзитета у Букурешту, универзитетског професора др Мирчете Думитру; декана Богословског факултета „Патријарх Јустинијан“ у Букурешту, унив. проф. др Стефана Бучиу.

Предавања одржана првог дана подељена су у три категорије: васпитна улога породице у савременом друштву; важност верског образовања у школи за савремено друштво; образовање у животу и мисији Цркве.

Национални симпосион о хришћанској педагогији организован је, уз благослов Његовог Блаженства Патријарха румунског Данила, од стране Богословског одељења за школство Румунске Патријаршије у сарадњи са државним Секретаријатом за верска питања и са Православним богословским факултетом  „Патријарх Јустинијан“ у Букурешту.

Симпосион је завршен 29. априла 2015. године  посетом Капели за национални спас при Саборној цркви и поклоњењем моштима Светог Јована Златоуста.

Извор: ОСР