Надбискуп Оскар Ромеро, бранитељ сиромашних и правде

Овог јутра у Канцеларији за односе са јавношћу Свете Столице Надбискуп Винћенцо Паља председавао је Папским већем за породицу и предложио Оскара Арнулфа Ромера да буде проглашен блаженим. Оскар Ромеро је  био eлсалвадорски надбискуп убијен у атентату 1980. године током служења мисе. Његово мучеништво је јуче признато тако што је Папа Фрања потписао неопходан декрет. Историчар Роберто Морозо дела Рока, професор савремене историје на Универзитету у Риму III и аутора биографије Оскара Ромера, такође је учествовао на конференцији. Надбискуп Паља је, између осталог, рекао:

„То је диван поклон целој Цркви на почетку овог миленијума - да види уздизање на олтар пастира који је сав свој живот дао за свој народ; и ово је истина за све хришћане. Ово може да се види у Англиканској Цркви, која је поставила статуу Ромера на фасади Вестминстерске опатије заједно са статуама Мартина Лутера Кинга и Дитриха Бонхефера, и, иначе,  друштво у Ел Салвадору сматра га бранитељем сиромашних и мира. Захвалност иде и Бенедикту XVI, који је пратио ову ствар од самог почетка и 20. децембра 2012. године – само месец дана пре своје оставке – одлучио да одблокира процес и да му омогући његов нормални ток.“

„Конгрегације за ствар светитеља ради са  кардиналом Анђелом Аматом на челу, који је био веома пажљив и опрезан. Једногласно су оба одбора, кардинала и теолога, потврдили његово мучеништво у odium fidei... Мучеништво Ромера је дало значај и снагу многим породицама у Ел Салвадору које су изгубиле своје рођаке и пријатеље током грађанског рата. Спомен на њега одмах је постао спомен на друге жртве, можда мање познате да су пропатиле од насиља“.

Извор: Vatican News