Надбискуп Туниса: „Нећу напустити Либију све док је последњи хришћанин овде жив“

Упркос алармирајућем стању по хришћане који живе у северноафричкимземљама, бискупи дијецеза Туниса и Либије настављају своју службу и одбијају да напусте своју паству, извештава интернет портал MCN

Иларион Антониаци, надбискуп римокатоличке дијацезе Туниса (главни град државе Тунис), описао је садашњу ситуацију у својој надбискупији у интервјуу новинарима.

Према речима овог великодостојника, недавна егзекуција 21 Копта у Либији само је један од многих примера свакодневногтерора који проводе исламисти према хришћана у овој земљи, у којој он служи од 2013. године.

„Данас је ситуација у Либији потпуни ужас. Ја и моја сабраћа можемо бити убијени било кад... Међутим, ја лично нећу напустити Либију све док је и последњи хришћанин овде жив (и све моје колеге из Цркве деле исти став),“  рекао је надбискуп одлучно.

Он је такође изразио оптимизам рекавши да проблеми муслиманског екстремизма не могу да ометају хришћанску мисију у Северној Африци, која налази праву подршку међу образованим младим људима.

„Иако хришћанима Магреба, Алжира и Туниса није дозвољено да изражавају своја верска осећања активно ван цркава, наша врата су отворена за нове  људе све време, и заједнице се повећавају новим лицима. Већина њих сумлади стручњаци који су дошли у ове земље недавно,“ рекао је Антониаци.

Ипак, надбискуп верује да компаративни просперитет у Тунису може битиуништен од стране милитантних такфириста веома брзо, пошто они имају стални приступ либијској граници. „Најстрашнији сценарио је успостављање подземних ћелија ИСИЛ-а у суседним земљама, што ће потпуно уништити будућност овог друштва,“ нагласио је надбискуп.За њега међуверски дијалог помаже у борби против фундаментализма, а као прво и основно, овај дијалог омогућава странама „да упознају једни друге боље.“ позивајући се на Радио Ватикан.