Награда дводеценијском трајању Светигоре

Ревносно и храбро сведочење о свим догађајима и турбулентним дешавањима у нашем времену

Поводом Прве годишње награде за 2018. годину коју је Удружења новинара Црне Горе доделило редакцији Радија „Светигора“ председник тог Удружења и члан жирија г. Горан Ћетковић казао је да је та заслужена награда требало да буде додељена и раније „Светигори“ која током двадесетогодишњег постојања успешно остварује своју мисију. Отац Никола Пејовић, главни и одговорни уредник „Светигоре“, истиче да је доста искусних новинара узело учешће и уградило се у програм радија и да се награда УНЦГ највише односи на њих и дводеценијско трајање те медијске куће.

-Важно је прво се кандидовати. Ви сте имали један врло значајан и важан предлог за награду коју жири није могао пренебрегнути ни у ком случају тако да је једногласно донио ову одлуку. Ова награда требала је доћи и раније, али сада је вријеме да сви јасно кажемо шта мислимо о Светигори, рекао је Ћетковић.

Додаје да специфичности које важе за Црну Гору дају посебне параметре којима би требало да се руководе сви приликом реализације медијског програма. -Колико год програма да емитује Светигора ако тај програм слуша било која друга национална заједница или конфесија неће се осјетити запостављено или ружно. То је идеја водиља којом треба да се воде сви медији који имају свој национални или вјерски префикс, област интересовања. Треба да воде рачуна да истичу посебности своје вјерске, националне или било које друго скупине, али да због тога неком другом не забадају прст у око. Ви сте ту мисију врло успјешно остварили. Хвала вам на двадесетогодишњем едуковању. Наши људи имају ту традицију јер знамо да је Црна Гора настала на темељима наше Православне Цркве, казао је за „Светигору“ г. Горан Ћетковић, предсједник Удружења новинара Црне Горе.

Отац Никола Пејовић, главни и одговорни уредник „Светигоре“ истиче да све награде које добијамо овдје на земљи имају смисла само ако подстичу на ревносније и дубље служење, нашта нас Бог и Црква призивају: -Двадесет година је заиста један дуг период у коме је доста људи, искусних новинара узело учешће и уградило се у програм радија. Мислим да се та награда највише и односи на њих и то дугогодишње трајање нашег радија почевши од благослова митрополита Амфилохија и блаженог спомена матријарха Павла и његове прве ријечи које је изговорио у етар. Почетак који је заиста залог једног благословеног и успјешног рада на радију и Светигори.

Подсетио је на све искусне новинаре који су Светигори дали свој печат и на првог уредника, блаженог спомена Славка Живковића, који је заједно са Митрополитом Амфилохијем 1999. године отишао на страдално Косово и Метохију када је требало спасавати што се спасити могло: -Тада нису само спасавани људи него се благодарећи њима, њиховој храбрости и новинарској вјештине спасила и истина. Људи су могли да добију тачне информације о ономе што се дешава на Косову и Метохији, што најбоље можемо да видимо и кроз Љетопис новог косовског страдања који је Митрополит биљежио вриједно свакога дана.

Отац Никола је истакао да се из тих Митрополитових записа, које слушаоци „Светигоре“ могу свако вече у 19,15 часова да чују, види страдање и велика неправда која се излила на наш народ, али у исто време и велика храброст Славка Живковића и улога Радија који је свакодневно извештавао о тим збивањима: -И то прво ватрено крштење, да га тако условно назовемо, Радија Светигора некако је надахнуло и остале који су послије њих дошли да истом таквом ревношћу и храброшћу свједоче о свим догађајима и турбулентним дешавањима у овом нашем времену. Дакле у том смислу, ако и можемо говорити о наградама, она припада заиста тим људима, казао је отац Никола Пејовић, главни и одговорни уредник „Светигоре“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска