Награда епископу Григорију за међурелигијски дијалог и толеранцију

Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Григорије добио је 2. марта текуће године награду - „Вечерњаков печат” – за особу године у категорији „Међурелигијски дијалог и толеранција”, коју додељује „Вечерњи лист”. У обраћању на вечерашњој манифестацији ''Вечерњаков печат'' у Мостару, владика Григорије је рекао да награда има велики значај и смисао за њега.

„Када би то било могуће, обратио бих се свима вама понаособ, јер осећам велику одговорност према речи и свестан сам њене немоћи да искаже суштину. Зато ћу оно што вам желим рећи - рећи кратко и просто. Не бих био искрен када бих сакрио да осећам трему нити бих био праведан када бих прећутао да ова награда има велики значај и смисао за мене”, рекао је владика Григорије. 

Владика Григорије је нагласио да као епископ, а пре свега као човек, за своју прву и најважнију дужност пред Богом и људима има управо ширење дијалога, слоге и разумевања.

„Ипак, не треба преувеличавати ничије заслуге, чему смо ми људи неретко склони. Не чиним ништа више од онога што чине и други - волим овај град, као и сви ви, и трудим се да од њега створим дом”, рекао је Епископ захумско-херцеговачки.

Владика Григорије каже да не жели да говори оно што сви често понављају - да је Мостар град мостова, а да мостови повезују људе.

„Желим само да кажем како осећам сложеност мука овог града и људи који живе у њему. Не желим ни да се враћам уназад, поштујем ране прошлости, али, и поред свега, верујем у будућност. Свима нама је потребан дијалог, јер ниједан монолог није успео да опстане нити је донео било шта добро. Монолог је тужно корачање од вечности, а дијалог мукотрпно и озбиљно успињање ка њој. Сваки наш корак према вечности је корак према животу, а удаљавање од вечности је корак ка смрти. Стога морамо да пазимо на сваки корак и на сваку изговорену реч”, нагласио је владика.

Владика Григорије је рекао да награду дели са онима којима она припада подједнако као и њему и без којих не би била могућа: са бискупом мостарским Ратком Перићем и бискупом дубровачким Матом Узинићем, са фра-Иком Скоком и провинцијалом Иваном Сесаром, затим мостарским муфтијом Сеидом Смајкићем и ефендијом Салемом Дедовићем, као и са народом који је, упркос својим ранама, итекако отворен за дијалог.

„Ваше присуство вечерас и могућност да поделим са Вама радост и захвалност крепи наду у живот. За једног човека и епископа нема пријатнијег признања од признања за унапређење дијалога”, поручио је владика Григорије.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка