Награда “Мајор Фелман” Bладици Иринеју

Мајор ФелманТрадиционално гала вече Српско-америчке адвокатске коморе, на којем су додељена признања угледним Србима и стипендије студентима права, одржано је у суботу у престижном чикашком Универзитетском клубу. Награда "Мајор Фелман" додељена је Владици аустралијско- новозеландском Г. Иринеју Добријевићу, а награда "Цар Душан" чикашком адвокату Тому Карачићу. Стипендије коморе добили су студенти права Милена Младеновић, Владислав Томић, Милан Јовановић и Марко Живано. На традиционалном годишњем скупу, који се ове године одржао 19. пут, адвокати српског порекла широм Америке размењују своја искуства, увек вољни да помогну сународницима и овде и у Србији. Госте је забављао овдашњи оркестар "Скадарлија".

Престижно признање "Мајор Фелман" додељује се у знак захвалности према америчком пилоту Ричарду Фелману, једном од 500 америчких пилота које су у Другом светском рату обориле нацистичке снаге, а спасли их припадници покрета Драже Михаиловића и народ из срца Србије. Ове године награда је припала владици Иринеју Добријевићу за пожртвовани рад у Америци, посебно у време санкција према нашој земљи, када је у Вашингтону заступао интересе српске државе и цркве и борио се за побољшање српско-америчких односа. Потекао у овој средини, није крио радост због поновног сусрета са сународницима, упркос умору који је осећао после путовања из Београда и напорног заседања Светог архијерејског сабора.

  • Ваше Високо преосвештенство, шта за Вас значи награда коју Вам уручују амерички адвокати српског порекла?

- Ову награду осећам као признање свим Србима у Америци који су помагали када је било најтеже, у време бомбардовања, у време санкција, када смо изгубили право на дипломатско представништво и морали да се боримо другачијим средствима. Наравно, уз координиране акције успевали смо да постигнемо неке резултате у тим изузетно тешким условима и ја знам да ова награда јесте признање и за те успехе. Веома сам срећан да сам поново међу Чикажанима, који ми веома недостају. Често размишљам о оним добрим и благим данима када сам овде живео, међу нашим људима, и та благост ме обузима и вечерас при сусрету са сваким нашим човеком. Осим тога, у овом истом клубу вечерас и наша браћа Грци имају неки свој скуп, па сам имао прилике и да се с њима сусретнем и разменим по коју реч.

Награда "Мајор Фелман" је до сада додељена конгресменки Мелиси Лубурић-Бин, Влади Дивцу, Алексу Маческом и нашим другим сународницима који су посвећени пружању помоћи српском народу и српским заједницама широм света.

Већина за јединство

  • Чека Вас дуг пут у Аустралију, у којој је међу Србима и даље присутан раздор. Како Вам је тамо?

- И добро и тешко, некако комплексно. И даље покушавамо да спроведемо црквено јединство, Богу хвала имамо оно што је најважније, а то је јединство у Христу и светим тајнама, али боримо се за административно јединство. Ја сам епископ свима, једнако и равно, али не могу да применим иста правила свуда - у једној епархији примењујем један устав, у другој други устав, што мени баш не прија јер су сви они за мене моја духовна деца. И верујте ми, већина наших људи жели то јединство, али неколицина спречава то црквено уједињење. Ипак, то је добар народ, многи су срећни што сам ја епископ за све. Имамо две епархије, 48 парохија, за ове две године успоставили смо шест нових мисионарских парохија, имамо четири манастира, дечје летовалиште и много посла, чему сам ја благодаран. Мало јесте удаљено, али Божја је земља, и мој народ.

М. Филиповић,Франкфуртске ВЕСТИ

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска