Награда за изузетне резултате ученика Војне гимназије на пољу духовног образовања и васпитања

У параклису спомен храма Св. Саве на Врачару, Његово Преосвештенство епископ хвостански Атанасије, викар Патријарха српског, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење 6 свештеника и 4 ђакона Архиепископије београдско-карловачке. Литургији су присуствовали питомци Војне гимназије, предвођени начелником Војне академије бригадним генералом Младеном Вуруном и начелником Војне гимназије пуковником Миланом Стевићем, старешинама и професорима. Радостан повод окупљања будућих и садашњих српских официра и њихових професора са својим народом и свештенством су постигнути изузетни резултати ученика Војне гимназије на пољу духовног образовања и васпитања, нарочито ученика 1. разреда, у протеклој школској години.

У својој беседи, владика Атанасије је истакао важност саборовања и јачања веза љубави између верних. Изразио је велико задовољство што овога дана под куполама Храма саборује народ са најмлађим надама наше Војске. Ђаке је подсетио на речи Апостола Павла да је изузетно важно наоружати се свеоружјем Божијим како бисмо добијали животне битке. Истакао је да верска настава даје свој допринос задобијању управо оваквог свеоружја код наше омладине, а поготово код будућих војника. Захвалио се начелнику Војне академије и Војне гимназије, старешинама, професорима и ђацима на изузетној сарадњи.

Ученике 37. класе (1. разреда) Епископ је наградио иконом Св. Стефана Лазаревића коју је у име својих ђака примио начелник класе мајор Мирослав Ћитић. Он се захвалио Владици и вероучитељу на труду који улажу у развој његових ђака и обећао да ће ова икона красити простор ученика 37. класе.

Јереј Јован Бабић, вероучитељ у Војној гимназији, прочитао је похвалницу коју је Одбор за верску наставу доделио 1. одељењу 1. разреда као најбољем на пољу православног образовања у школској 2009/2010. на територији Архиепископије. Владика Атанасије је похвалницу уручио председнику одељења Драгиши Лишанину и референту за веру и традицију овог одељења Николи Стјепановићу. Председник одељења се свима од срца захвалио и истакао да им ово признање много значи и да ће се много потрудити да остану ревносни на пољу духовности.

Владика Атанасије се на крају захвалио братству храма Св. Саве на челу са протојерејем-ставрофором Радивојем Панићем, старешином храма, на великој помоћи и подршци коју ово братство несебично пружа Одбору за верску наставу у свим активностима. Тим поводом је уручио протојереју-ставрофору Радивоју Панићу, старешини Светосавске цркве, и његовом братству захвалнице.

У парохијском дому су ученици са својим вероучитељем припремили мали свечани програм поводом завршетка школске године. На тој свечаности се присутнима обратио генерал Младен Вуруна истакавши колико је важно да војник јача изнутра да би у тешким данима сукоба, ако до њих дође, заштитио себе и друге од чињења зла. Управо сарадња са Српском Црквом је велики подстицај достизању оваквог циља, рекао је генерал. Пуковник Милан Стевић је истакао да уручене награде обавезују све у Војној гимназији да истрају у подучавању младих да чувају своју традицију и духовност.