Награђен филм за осликавање потребе за људским правима у Централној Африци

WACC-SIGNIS награда за људска права за 2016. годину припала је документарном филму Cahier Аfricain, који је режирала Хајди Спекоња, а која је уручена 19. фебруара 2018. године у Берлину.

Cahier africain почиње проналаском мале школске вежбанке која садржи сведочанства 300 централноафричких жена, девојчица и мушкараца. Странице свеске откриле су како су преживели мучења конгоанских плаћеника између октобра 2002. и марта 2003. године.

Сниман од 2008. године па надаље, Cahier Аfricain прати жртве насиља, као што је Амзин која је родила ћерку након што је силована, и Фане, која је упуцана у колено и која је касније имала успешну операцију у Берлину.

Како се гоњење ратних злочина наставља на Међународном кривичном суду у Хагу, жене покушавају да наставе са својим свакодневним животима. Онда је дошло до новог грађанског рата у Централноафричкој Републици...

Спекоња истиче: „Судбина жена и њихове деце рођене силом јесте трагедија света који окреће главу пред тим. Процењује се да је у централноафричком региону у скоријем периоду, више од 100.000 жена било рањено у току оружаног сукоба. Рецимо, после геноцида у Руанди, око 20.000 деце је рођено у оваком тешким животним условима“.

Др Јулија Хемке, председница Интерфилма, рекла је да је филм Cahier africain  освојио швајцарску филмску награду за најбољи документарац 2017. године. Године 2016. Међуверски жири у ДОК Лајпцигу, једном од најстаријих фестивала документарног филма на свету, наградио је својом наградом Cahier africain; а овај филм је освојио и Сребрног голуба за најбољи филм о демократији и људским правима.

Извор: ССЦ (превод – Инфо служба СПЦ)