Наградно путовање деци која похађају веронауку на Вождовцу

Наградно путовање деци која похађају веронауку на Вождовцу
Наградно путовање деци која похађају веронауку на Вождовцу
Наградно путовање деци која похађају веронауку на Вождовцу
Наградно путовање деци која похађају веронауку на Вождовцу

Црква Рођења Светог Јована Крститеља на Централном гробљу у Београду већ низ година организује наградни излет за најбоље ђаке који похађају верску наставу у основним школама „Змај Јова Јовановић“, „Ђура Даничић“ и „ Бранислав Нушић“ и њихове вероучитеље.

Ове године, 14. маја, на Светог пророка Јеремију пошли смо на пут: манастир Тресије – Неменикуће - Сопот. Путовање је благословио Његова Светост Патријарх српски Иринеј, а  благослов је пренео његов изасланик, председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, протојереј-ставрофор проф. Др Драгомир Сандо.

Пред полазак је у цркви Светог Јована одржана молитва за пут. Свим путницима су отац Драган Павловић, старешина цркве и отац Иван Штрбачки, парох, поделили мајице, на којима је било исписано име цркве и васкршњи поздрав Христос Воскресе, поклон фабрике трикотаже „ Пантер“ и њеног власника г. Зорана Ристића. Безбедно и удобно путовање у новом аутобусу је омогућио г. Бранко Ковачевић, уступивши један од својих „ Банбус“ возила.

Прва одредница путовања је био манастир Тресије, где нас је дочекао настојатељ манастира схи-архимандрит Јован, са протојерејом-ставрофором Љубишом Смиљковићем, архијерејским намесником космајским и свештеником Гораном Лукићем парохом из Неменикућа, који су нам током тог целог дана били најљубазнији домаћини.

По одслуженој светој Литургији, под ведрим небом на којој су деца узела веома живо учешће, и кратког сусрета са оцем Јованом од ког смо сви имали велику духовну корист, отишли смо на ручак у ресторан „ Код Томе и Наде“ у близини манастира. Власник овог одличног ресторана је поднео целокупан трошак и тиме исказао делатну љубав према својој Цркви и малим поклоницима.

Испред цркве у Неменикућама су нас на дирљив начин, у народној ношњи са хлебом и сољу,  дочекали деца-домаћини из Сопота и Неменикућа са њиховим вероучитељима и наставницима, као и председником општине Сопот, господином Живорадом Милосављевићем. У дивном амбијенту Неменикућа деца су се надметала у фудбалу, кошарци, стоном тенису и надвлачењу конопца. Свештеници су и једној и другој екипи доделили пехаре за исказан спортски дух и братску љубав.

Следећа тачка путовања је био Сопот. После шетње кроз ово лепо месташце, деца су одведена на сладолед, који је употпунио и засладио овај дивни дан.

По растанку са нашим домаћинима кренули смо назад и стигли у Београд око 19 сати уморни али пуни незаборавних утисака.

Вероучитељи Јасминка Милинковић, Мирослав Радошевић и Владимир Радовић су били током целог дана неуморни у бризи над децом и организовању бројних активности.

Организовање овог пута је светао пример сарадње једне парохијске цркве и школа на њеној територији. Оваква сарадња је неопходна ако желимо да мисионарска делатност цркве кроз наставу веронауке у школама, буде остварена на најбољи начин.

Надајмо се да ће и остале београдске цркве кренути путем којим су кренули вредни свештеници мале али веома активне цркве Рођења Светог Јована Крститеља.

                                                                                                    Ђакон Вук Матијашевић