Mолитвени сусрет са "Голготом и Васкрсењем" српског народа

Mолитвени сусрет са "Голготом и Васкрсењем" српског народа
Mолитвени сусрет са "Голготом и Васкрсењем" српског народа
Mолитвени сусрет са "Голготом и Васкрсењем" српског народа
Mолитвени сусрет са "Голготом и Васкрсењем" српског народа

У уторак, 25. марта 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије присуствовао је скупу (дружењу) Граховљана, које је, у оквиру припрема за обиљежавање годишњице смрти Гаврила Принципа и стогодишњице Сарајевског атентата, у хотелу Босна у Бањалуци организовао директор Секретаријата за вјере у Влади Републике Српске г. Драган Давидовић.

Основни смисао овог дружења била је идеја позивања Граховљана који живе у Бањалуци, односно у Републици Српској и Србији, а поготово оних истакнутијих и у народу познатијих, да као људи са појачаном друштвеном одговорношћу и наглашеним ауторитетом, својим учешћем увеличају догађај молитвеног сјећања на Гаврила Принципа, који ће се одржати 28. априла ове године у Грахову.Поздрављајући окупљене Граховљане, г. Давидовић се свима захвалио на доласку, образложио смисао сазивања скупа, и на крају, присутне упознао са програмом предвиђеним за 28. април, којег су утврдили ЕУО Епархије бихаћко-петровачке и Секретаријат за вјере у Влади Републике Српске, као коорганизатори овог догађаја.

Програмом је предвиђено да овај значајни догађај у Грахову, који означава почетак овогодишњег обиљежавања стогодишњице Сарајевског атентата, отпочне светом архијерејском Литургијом у храму Светих апостола Петра и Павла у Грахову (у 9 часова), док је у наставку молитвеног дијела, предвиђено да се на гробљу Мраморје, са почетком од 11 часова, обави освећење обновљене гробљанске капеле и новог црквеног звона (санацију капеле, која отпочиње наредних дана, финансираће Секретаријат за вјере, а црквено звоно је дар свештеника Војислава Билбије), и парастос Гаврилу Принципу, његовим родитељима и свештенику Илији Билбији, који је крстио Принципа. Након молитвеног дијела програма, планиран је час историје, а након тога, трпеза љубави у црквеној сали граховског парохијског дома, гдје би се и испрецизирали детаљи везани за отварање обновљене Родне куће Гаврила Принципа, као и за друге садржаје из програма обиљежавања Сарајевског атентата, 29. јуна 2014., у Грахову.

У свом обраћању, г. Давидовић је посебно поздравио и на свему се захвалио епископу Атанасију, замоливши га да благослови сабрање и присутнима упути ријечи поуке.

Благословивши сабрање, владика Атанасије је своју бесједу отпочео уочавањем горућег проблема од којег пати Грахово, а то је његова непопуњеност. „Грахово је празно“, нагласио је владика, „а ми имамо прилику да се осаборнимо и објединимо снаге, те да не дозволимо да тај простор остане пуст“.

Говорећи о предстојећем догађају 28. априла, владика Атанасије је нагласио да је на нама да га обиљежимо како треба и доликује, и додао: „Бог је тако хтио да 28. април падне у Побусани понедјељак, у дан када идемо на гробље и упокојене поздрављамо са Христос Васкрсе!, а то је суштина наше вјере“. Појаснивши овогодишњу символичку подударност дана смрти Гаврила Принципа са Побусаним понедјељком, владика је изнио своје чврсто увјерење „ да ће молитвено окупљање Граховљана и Срба из других крајева 28. априла ове године у Грахову као и подсећање на догађаје који су уследили од Видовдана 1914. и трајали до 1918. г., који су оцењени као "Голгота и Васкрсење" Српског Народа дати свима нама нови подстицај да обнављамо своје биће и свој животни простор".

Након владике Атанасија, присутнима су се још обратили: начелник општине Грахово г. Урош Макић, господа из Новог Сада – Милан Балаћ и Обрен Илић, који су водили акцију прикупљања финансијских средстава за обнову Принципове родне куће, и књижевник Јован Бабић.

Господин Макић је говорио о тренутним активностима, предузетим у Грахову у циљу обнове Принципове родне куће, изнијевши податак да је Удружење  Граховљана из Новог Сада, за ту сврху, већ обезбиједило неопходна новчана средства, као и да су, од стране диаспоре у Америци, такође, прикупљена знатна средства, која ће се употријебити за уређење прилаза Принциповој кући и друге додатне радове и потребе.

Господин Балаћ је истакао да су Граховљани у Новом Саду, Удружење које су основали, назвали „Принцип“, а да је све оно што су учинили по питању прикупљања средстава за Принципову кућу, „најмање што су могли урадити за мјесто у коме су рођени и у коме су одрасли“.

Господин Илић је говорио о генези идеје о обнови Принципове куће, за чију реализацију је прикупљено 15.000 евра, а књижевник Бабић, који се дуго бавио ликом и дјелом Гаврила Принципа и других сарајевских атентатора, и то преточио у неколико својих, до сада објављених књига, говорио је о „великом мученику и великом хероју“ Гаврилу Принципу.

На крају дружења, г. Давидовић је још једном, емотивно позвао све присутне да 28. априла дођу у Грахово, што су сви са задовољством прихватили.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка