Најмање 950 напада на муслимане и џамије у Немачкој током 2017.

Немачке власти су регистровале 2.017 подстицања мржње према муслиманима у интернету, претећа писма, напада на жене које носе мараме или нападе на муслимане мушкарце на улици, вандалске и нацистичке графите на кућама и џамијама.

Прошле године у Немачкој је било најмање 950 напада на муслимане и муслиманске институције као што су џамије. То је јасно из одговора Министарства унутрашњих послова на упитник левичарске групе, а што је објавио "Ноје Оснабрикер Цајтунг" (субота). Према овом листу, 33 лица је повређено. Власти су регистровале тек око 60 напада, исписаних графита и скрнављења, рецимо крвљу свиње, на џамије и друге исламске институције.

У готово свим случајевима, починиоци су били десничарски екстремисти. Пошто су власти процениле податке о исламофобичним неделима само од почетка 2017. године, не постоје упоредни подаци за 2016. годину. У казнене радње спадају подстицање мржње према муслимана или муслиманским избеглицама у интернету – тзв. коментари мржње -, претећа писма, напади на жене с марамом на глави или на муслимане мушкарце на улици, али и оштећења имовине и исписивање графита на куће и џамије.

Поред тога, наводи се готово 90 демонстрације против наводне "исламизације Немачке" у 2017.  години. Међутим, у ове бројке не спадају маршеве Пегиде на Саксонији.

На крају године, ситуација се мало побољшала. Прелиминарни подаци показују да је  у четвртом кварталу регистровано 167 инцидената, пет напада на џамије и муслиманске верске објекте. Ово је значајно мање него у трећем кварталу кад је било 288 инцидената.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)